14 iunie 2024

Claudia Marcu – Național

Ministerul Mediului a elaborat o nouă metodologie de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu, care, practic, dublează aceste biruri. Fiecare obligație instituită pentru operatorii economici, indiferent că vorbim de gestionarea deșeurilor, de orice fel de ambalaje, de anvelope, produse din lemn, pungi de plastic etc, se va transfera în prețurile plătite de populație, apărând, astfel, un nou val de scumpiri.

În numele reducerii poluării, românii vor plăti noi biruri impuse de Guvern, prin contribuții la economia circulară și ecotaxe, care vor aduce un nou val de scumpiri.

Astfel, noua metodologie de calcul a contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu dublează valoarea contribuţiei pentru economia circulară, de la 80 de lei pe tonă, la 160 de lei pe tonă. Ecotaxa, în valoare de 0,15 lei/bucată, va fi aplicată tuturor pungilor de transport și se încasează de la operatorii economici care introduc pe piaţa naţională astfel de ambalaje de desfacere. Ecotaxa va fi evidenţiată distinct pe documentele de vânzare, iar valoarea acesteia se afişează la loc vizibil la punctul de vânzare/desfacere, în vederea informării consumatorilor finali.

Sunt exceptate de la plata ecotaxei pungile de uz casnic introduse pe piaţa naţională de către operatorii economici, aceştia având obligaţia să le inscripţioneze individual cu sintagma «pungi de uz casnic», potrivit Ministerului Mediului. Totodată, comercializarea pungilor de uz casnic ca ambalaje la punctul de vânzare/desfacere va fi interzisă. Plata de doi lei pe kg va fi făcută către Fondul de mediu de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate, operatorilor economici care importă/ achiziţionează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu, responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele primare, secundare şi terţiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepţia ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor.

Tot 2 lei pe kg vor plăti operatorii economici care supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii, responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele secundare şi terţiare pe care le introduc pe piaţa naţională, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, responsabili pentru deşeurile generate de respectivele ambalaje, precum și cei care dau spre închiriere, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, responsabili pentru respectivele ambalaje.

Mai mult, firmele care introduc pe piaţa naţională substanţe clasificate ca fiind periculoase pentru mediu au obligaţia de a calcula şi de a plăti la Fondul pentru mediu o contribuţie de 2% din valoarea acestora. Obligaţia de a declara şi de a plăti la Fondul pentru mediu taxa de 0,30 lei/kg revine operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională uleiuri pe bază minerală, semisintetice şi sintetice, cu sau fără adaosuri. De asemenea, administratorii, respectiv proprietarii de păduri care realizează venituri din vânzarea masei lemnoase şi/sau a materialelor lemnoase, cu excepţia lemnelor de foc, arborilor şi arbuştilor ornamentali, pomilor de Crăciun, răchitei şi puieţilor, au obligaţia de a calcula şi de a plăti la Fondul pentru mediu o contribuţie de 2% din valoarea de vânzare a acestora. În același timp, și gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia de a calcula şi de a vira la Fondul pentru mediu o contribuţie de 3% din tariful de gestionare a fondurilor de vânătoare înscris în contractele de gestionare.

Cine plătește?

Operatorii economici care nu îndeplinesc obiectivele minime anuale de returnare pentru amabalaje vor plăti, de la 1 ianuarie 2024, 0,5 lei pentru fiecare unitate de ambalaj nereutilizabil din metal și un leu pentru fiecare unitate de ambalaj nereutilizabil din sticlă şi/sau plastic. Cum în sistemul de garanție returnare nu sunt foarte mulți producători, este de așteptat ca aceste costuri să se reflecte în prețurile de la raft.

Lasă un răspuns