17 iunie 2024

Congresul american a adoptat definitiv joi un buget de 886 de miliarde de dolari pentru apărarea Statelor Unite în 2024, prelungind un dispozitiv de supraveghere electronică internaţională extrem de utilizat de agenţiile de informaţii americane, dar criticat de organizaţii pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor private.

Adoptat în Camera Reprezentanţilor la o zi după votul din Senat, acest buget, în creştere cu aproximativ 3% faţă de cel din 2023, prevede în special mai multe miliarde de dolari pentru “consolidarea poziţiei” SUA în Asia-Pacific şi pentru contracararea influenţei Chinei.

Programul de supraveghere electronică internaţională le permite serviciilor de securitate americane să desfăşoare activităţi de supraveghere – inclusiv prin intermediul consultării poştei electronice – a cetăţenilor non-americani în străinătate, fără a cere mandat judiciar sistematic.

Un înalt oficial al Casei Albe pledase duminică pentru prelungirea programului. “Cu ceea ce se întâmplă în Israel, în Ucraina, cu ameninţarea reprezentată de China şi cu ce se întâmplă cu infrastructurile noastre strategice, cu atacuri cibernetice, ar fi un moment foarte rău pentru a dezarma de o manieră unilaterală”, a explicat el.

Sursa: ortodoxinfo.ro

Lasă un răspuns