14 iunie 2024

Conducerea PNL a decis, constituirea unui grup de lucru care sa analizeze opţiunea comasării alegerilor locale cu cele generale, la propunerea secretarului general al PNL, Lucian Bode.

Liberalii vor să vină cu soluţia comasării celor patru runde de alegeri din 2024 în coaliţia de guvernare, au precizat surse liberale citate de News.ro.

Liberalii justifică propunerea prin „contextul regional complicat, reducerea cheltuielilor și sondajele interne”. Sondajele arată că 67% dintre cetățeni susțin comasarea, în timp ce 30% nu vor această variantă, arată sondajul utilizat de liberali.

De asemenea, 64% dintre cetățeni nu consideră că vor avea dificultăți la urne ca urmare a numărului mare de buletine de vot în cazul unor alegeri comasate, în timp ce 32% consideră că ar putea avea dificultăți, mai arată sondajul.

Într-o altă cercetare, cifra celor care spun că nu ar fi încurcați de șase buletine de vot se ridica chiar la 70%, precizează sursele liberale.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat după ședința Biroului Permanent al PNL că specialiștii partidului analizează elementele de legalitate privind reducerea numărului de alegeri din 2024.

„Este o propunere pe care am discutat-o în şedinţa de astăzi şi am decis ca la nivelul specialiştilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate pentru o astfel de măsură (…) ţinând cont că, din sondajele pe care le-am efectuat, într-o proporţie majoritară, cetăţenii îşi doresc comasarea sau mai bine zis reducerea numărului de alegeri.

Dacă ne uităm la anul viitor, vom vedea că există patru runde de alegeri. Din experienţa a ceea ce s-a petrecut de-a lungul anilor, cu tot ceea ce înseamnă campania electorală şi alegerile propriu-zise, putem să desluşim cât se poate de simplu că, practic, activitatea concretă guvernamentală, administrativă şi locală şi centrală va fi ocupată cu desfăşurarea acestui număr foarte mare de alegeri.

Ca atare, dacă va exista posibilitatea, subliniez încă o dată, legală, ca aceste alegeri, numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere, o vom discuta inclusiv în coaliţie şi sperăm să găsim o soluţie. Dacă nu se va găsi o soluţie, vom derula patru runde de alegeri”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Întrebat ce variantă de comasare este agreată de PNL, liderul PNL a precizat că sunt luate în calcul mai multe scenarii. „Există mai multe posibilităţi, scenarii, fiecare dintre scenarii va fi analizat şi care va fi forma cea mai uşor de implementat, pe aceea o vom alege”, a spus acesta.

Lasă un răspuns