17 iunie 2024

Producţia industrială a României a scăzut, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres. Principalele sectoare care au înregistrat scăderi sunt producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) şi industria prelucrătoare (-4,6%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3,7%.

Datele INS relevă că, în septembrie anul curent, faţă de luna corespunzătoare din 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, pe fondul diminuării activităţilor în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,7%) şi industria prelucrătoare (-4,8%). Industria extractivă a fost singurul sector care a crescut, respectiv cu 5,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a redus cu 4,2%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-2,6%). În acelaşi timp, industria extractivă a crescut cu 6%.

Raportat la luna august 2023, în septembrie a anului în curs producţia industrială a crescut, ca serie brută, cu 13,4%, datorită rezultatelor din industria prelucrătoare (+17,3%) şi industria extractivă (+1,2%). La polul opus se află producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu scăderi de 6,5%.

În perioada analizată, producţia industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,7%, de la lună la lună, marjă în care industria prelucrătoare a crescut cu 2,9%, dar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,6%, respectiv cu 0,4%.

Lasă un răspuns