17 iunie 2024

Un supermarket binecunoscut din Franța a decis să treacă la sistemul de plăți fără numerar. Un grup de 50 de oameni s-au adunat și au convenit că toți vor face multe cumpărături la aceeași oră, în aceeași zi. Cu cărucioarele încărcate, pline, s-au dus la casă, la casierie, nu la auto-scanare. Abia după ce totul a fost scanat și-au scos banii.

Asemenea acțiuni în grup au loc la benzinării, restaurante, în toate regiunile Franței. Oamenii refuză să participe la sistemul fără numerar.

„Personalul era absolut exasperat. În timp ce conducerea a fost complet supărată. Toți cei din grup au rămas calmi. Acţionând într-o manieră civilizată de parcă nu ar fi ştiut nimic despre asta, fără a-i certa, a-i umili sau a fi nepoliticoși cu angajaţii. Lanțul de supermarketuri a fost nevoit să accepte din nou numerar”, a descris situația Aura Buiac,  pe pagina sa de Facebook.

Aceeași sursă scrie că „la benzinării: au umplut rezervorul la o pompă cu echipaj și au plătit numai cu numerar. La restaurante, grupurile mari ies să mănânce și nimeni nu are la el telefon sau card bancar. Ei fac acest lucru în toate regiunile Franței. Pur și simplu refuză să participe la sistemul fără numerar!”

Ea susține că unele decizii pot fi înfruntate doar acționând în grupuri mari, concertat.

„Funcționează pentru că o fac organizat, în grupuri mari. O acțiune cu un singur om aici și colo nu va ajuta la nimic. Deci, acțiuni, acțiuni, acțiuni! Asta se poate face doar cât mai există numerar.”


Guvernul României face schimbări în ceea ce privește plățile cash

Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care să fie limitate plățile cash. Legea se va aplica atât în cazul persoanelor fizice cât și în cazul celor juridice. În prezent, proiectul se află la Curtea Constituțională.

Potrivit proiectului adoptat de Parlament, în următorii doi ani plățile cash vor fi limitate considerabil. În 2024, românii ar urma să efectueze plăți în numerar de 5.000 de lei. Sumele care depășesc această valoare trebuie achitate cu cardul. În 2025, se vor putea face plați cash de maxim 2.500 de lei.

Lasă un răspuns