17 iunie 2024

Profesorul de economie Mircea Coșea a declarat că e absolut necesară o reorganizare administrativ-teritorială a României, astfel încât posibilitățile de dezvoltare să se întrepătrundă și să nu mai existe regiuni foarte sărace. Problema este lipsa de voință politică deoarece această reformă va lăsa fără putere baronii locali, a mai explicat Coșea.

Economistul s-a referit și la noua Lege a pensiilor, spunând că politicienii Puterii aruncă în spațiul public tot felul de teorii, dar un plan concret n-au, pentru că n-au bani.

Coșea: E nevoie de reorganizarea administrativ-teritorială a României

„România e o țară care e, din punct de vedere a structurii, o țară slab dezvoltată de tip african. African anii ’50-’60. Nu vorbim de venituri, ci de marile deosebiri între regiunile economice ale țării, mari deosebiri între zonele țării: Bucureștiul e un oraș cu un venit pe cap de locuitor și o bogăție comparabilă cu marile orașe din Occident, Suceava și partea de sud-est nu sunt comparabile cu nimic, sunt pe primul loc la sărăcie.

Cât ești stăpân, baron pe o regiune săracă poți face lucrurile mult mai ușor pentru că practic n-au concurență economică, acolo e stăpânul care are pe toată lumea într-o anumită zonă, e de tip feudal.

Deci România trebuie, înainte de orice altceva, să facă o reformă administrativ-teritorială, nu neapărat politică, adică câte primării… ci în așa fel încât să se întrepătrundă posibilitățile de dezvoltare.

Principala problemă e teama de a face acest lucru, pentru că pierzi puterea politică, marile partide…. PNL nu mai e așa mare, dar PSD are o rețea de putere pe aceste zone. Dacă se face o reorganizare teritorială, pierde, se amestecă lucrurile, nu pot să mai fie controlate așa. Deci toată speranța e într-o altă viziune politică. Unii vorbesc câți cetățeni să fie la o primărie, dar nu asta contează, contează să se distrugă această rețea colectoare de voturi”, a declarat profesorul de economie.

Ce a spus Coșea despre noua Lege a pensiilor

Mircea Coșea s-a referit și la variantele vehiculate în spațiul public privind noua Lege a pensiilor: „Continuă acest joc de tergiversare pentru că ei n-au bani, pur și simplu e un haos. Legea asta trebuie să rezolve problema pensiilor sociale. Aceste pensii sociale nu sunt pe contributivitate, nu se poate să le incluzi în bugetul pensiilor pe contributivitate. A fost o chestiune de, să zicem, solidaritate, oamenii ăia pe la CAP sau pe unde erau n-au avut contributivitate, dar să fie plătiți separat din bugetul statului, iar bugetul pensiilor să rămână pentru cei care au contribuit. Nu poți să mărești punctul de pensie mai mult la unii și mai puțin la alții pentru că e contributivitate, principiul unicității contribuției. Deci deocamdată e un haos general”.

Sursa: Bugetul.ro

Lasă un răspuns