1 decembrie 2023

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și alți participanți direcți la revoluția din 1989 vor putea fi judecați. Dosarul, numit al Revoluţiei din Decembrie 1989, va fi judecat pe fond, a decis Curtea de Apel Bucureşti, informează Rador.

Magistraţii au respins toate excepţiile formulate de inculpaţi. Decizia nu este definitivă si poate fi contestată.

În dosarul Revoluţiei, în afară de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu mai este judecat generalul în rezervă Iosif Rus. Toți sunt acuzați de infracţiuni contra umanităţii comise în perioada 22-30 decembrie.

Procurorii militari au depus inițial dosarul Revoluției la instanță în aprilie 2019, convocând peste 5.000 de părți civile pentru proces. Desfășurarea procesului a fost întârziată pe parcursul unui an, din cauza dezbaterii unor solicitări și excepții. Acestea au fost ridicate de către părțile implicate în dosar.

Totuși, în mai 2021, dosarul Revoluției a fost returnat Parchetului de către instanța supremă. Retrimiterea a fost pusă pe seama unor probleme semnalate în actul de acuzare. Parchetul General a anunțat în august 2022 că s-au remediat deficiențele constatate de Înalta Curte de Casație și Justiție și că se va iniția procesul.

Faptele din rechizitoriul procurorilor militari din Dosarul Revoluţiei

Inculpatul civil Iliescu Ion a deţinut funcţia de şef militar, subordonându-și Consiliul Militar Superior. Astfel este responsabil penal pentru infracțiunile comise de militari cu funcții superioare de comandă. Aceștia se aflau sub autoritatea şi controlul său efective.

Revoluţia Română din decembrie 1989 s-a caracterizat printr-o succesiune de justificate proteste populare, revendicări de natură socială şi politică, lupte de stradă, demonstraţii cu caracter de masă, represiuni armate violente, care au debutat la Timişoara în ziua de 16 decembrie 1989, apoi au continuat în Bucureşti şi alte oraşe ale României începând cu după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989, culminând cu părăsirea sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român (CC al PCR) de către cuplul prezidenţial Ceauşescu Nicolae şi Elena, la data de 22 decembrie 1989 (orele 12.06), moment ce a însemnat pierderea prerogativelor puterii de stat de către aceştia şi sfârşitul dictaturii comuniste în ţara noastră.

Ulterior, începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, pe întregul teritoriu al României, a fost declanşată, cu intenție, o amplă, sistematică şi deosebit de complexă acţiune militară de inducere în eroare. Unică în istoria naţională, cauză de survenire a unui număr foarte mare de decese, răniri de persoane, suferinţe psihice, lipsiri grave de libertate.

Majoritatea persoanelor trimise în judecată au făcut parte din structurile de conducere politice şi militare ale fostului regim. S-a stabilit că acestea au adoptat măsuri sau au acţionat în vederea reprimării demonstraţiilor împotriva regimului comunist şi a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

Judecarea lui ion Iliescu este văzută de opinia publică drept o acțiune târzie.

Lasă un răspuns