
Ursula von der Leyen îi trimite la cursuri pe cei care nu-și permit să-și încălzească locuințele
Circa 40 de milioane de cetățeni ai UE au suferit de frig în locuințe în anul 2022, numărul acestora fiind în creștere continuă. Deși, la nivel declarativ, oficialii UE au pledat pentru protejarea persoanelor vulnerabile și aflate în sărăcie energetică, numărul celor care nu au avut bani să plătească pentru căldură s-a dublat în rândul celor cu venituri mici. Soluția Uniunii Europene este consilierea acestora pentru reducerea consumului de energie.
Explozia prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina, după cum acuză UE, sau, în realitate, din cauza sancțiunilor autoimpuse în ce privește importurile de gaze din Federația Rusă și a renunțării la termocentralele pe cărbune, a aruncat în sărăcie energetică aproape întreaga Uniune Europeană. Cele mai recente cifre arată că aproximativ 40 de milioane de europeni din toate statele membre nu au fost în măsură să își încălzească locuința în mod adecvat în 2022. Față de 2021, numărul persoanelor din categoriile cu venituri mai mici care au suferit de frig s-a dublat, însă chiar și cei cu venituri peste medie au fost afectați.
”Aceste cifre demonstrează gravitatea situației, solicitând factorilor de decizie politică să ia măsuri și să abordeze cauzele profunde ale sărăciei energetice în cadrul unei tranziții echitabile și juste, care să garanteze că nimeni nu este lăsat în urmă. Sărăcia energetică este un fenomen multidimensional. În multe cazuri, această situație este determinată în principal de trei cauze profunde de bază, legate de cheltuielile energetice ridicate în raport cu bugetul gospodăriei, de nivelurile scăzute ale veniturilor și de performanța energetică scăzută a clădirilor și a aparatelor”, se arată în Recomandarea Comisiei Europene privind sărăcia energetică, publicată zilele trecute în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Și consumul mic trebuie redus
Potrivit Comisiei Europene, prețurile ridicate la energie au influențat piețele energiei din Uniune de la jumătatea anului 2021 până în prezent, astfel că un număr crescut de persoane s-au confruntat cu dificultăți în a-și plăti facturile de energie. Aceste dificultăți nu s-au limitat la cetățenii cu venituri mici și la cei vulnerabili, care au cheltuit o parte disproporționat mai mare din veniturile lor pentru energie, ci au afectat și numeroși cetățeni cu venituri medii.
”Uniunea a acționat în mod unitar în cadrul European relevant și în cadrul angajamentelor internaționale pentru a ușura situația cetățenilor europeni. Cu toate acestea, persistă necesitatea unor acțiuni suplimentare și bine orientate, la nivel național. Lucrătorii care intră în contact direct și regulat cu persoanele expuse riscului de sărăcie energetică, cum ar fi cei din domeniul îngrijirilor de sănătate, al educației sau al asistenței sociale, precum și consilierii în domeniul energiei ar trebui să aibă competențele necesare pentru a identifica sărăcia energetică și a oferi consiliere și informații gospodăriilor afectate de sărăcia energetică. Aceste informații pot include consiliere cu privire la măsurile de bază de reducere a consumului de energie, explicarea facturilor de energie, consiliere privind dreptul la locuință și drepturile chiriașilor împotriva evacuărilor sau locurile în care pot beneficia de consiliere sau sprijin suplimentar”, se precizează în Recomandarea Comisiei Europene.
Guvernele statelor UE ar trebui să ofere cursuri de formare specifice pentru gospodăriile afectate de sărăcia energetică, inclusiv pentru cele cu un nivel scăzut de competențe digitale. Aceste cursuri au ca scop sporirea gradul de conștientizare a gospodăriilor afectate de sărăcia energetică cu privire la alfabetizarea energetică și digitală, permițându-le, astfel, să își controleze mai bine facturile de energie și să participe activ la tranziția energetică curată și justă, consideră Comisia Europeană. Totodată, sistemele de contorizare inteligentă, care permit citiri exacte și aproape în timp real, îi vor ajuta pe consumatori să preia controlul asupra comportamentului lor energetic și să își ajusteze consumul pentru a-și ține costurile sub control, punând totodată capăt facturilor estimate și facturării retroactive.