1 decembrie 2023

Hackerii s-au aliniat cu noile tehnologii şi şi-au perfecţionat atacurile. Acum, îşi caută victimele la telefon. Nu vorbesc ei, ci roboţii care au mesaje înregistrate, traduse cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Sorin Stănică, Poliţia Română: Este vorba despre o presupusă citaţie de la poliţie. În acest context, intenţia este să profite de emoţia pe care o provoacă o astfel de informaţie şi să îi determine pe utilizatori să îşi dea fie datele bancare fie să plătească sume de bani.

Dacă nu reuşesc să obţină bani, atacatorii cer date personale. Apoi cu CNP-ul victimei îşi crează conturi pe platformele de jocuri de noroc online. Acolo fiecare utilizator nou primeşte un bonus de bun venit care poate fi de câteva sute de lei.

Infractorii sunt, în general, indivizi aflaţi deja în spatele gratiilor şi de acolo pun la cale aceste înşelătorii.

Cum îşi dai seama că eşti păcălit

Sorin Stănică, Poliţia Română: De cele mai multe ori, unul dintre indicii este că solicitarea nu se adresează personal, este una impersonala adresata generic şi instituţiile statului nu trimit citaţii generice ci adresează personal, o trimit prin poştă, sunt proceduri de citare specifice dar în astfel de situaţii nu vorbim nici pe departe de aşa ceva.

Altfel spus, Poliţia Română nu va suna niciodată să ceară bani, informaţii ori să anunţe telefonic un dosar penal.

Până acum nu a fost înregistrată nicio sesizare. Totuşi, Specialiştii ne sfătuiesc să informăm imediat autorităţile dacă am căzut într o astfel de capcană.

Lasă un răspuns