14 iunie 2024

EP Plenary session - Existence of a clear risk of a serious breach by Hungary of the values on which the Union is founded

Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR) a cerut Comisiei Europene să blocheze PNRR pentru Austria, în condițiile în care Raportul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO).

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Vlad Gheorghe afirmă în Raportul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei sunt menționate următoarele probleme legate de Austria:

  • există un nivel scăzut de încredere în clasa politică din cauza scandalurilor recente care au pătat reputaţia executivului condus de Nehammer
  • este necesară o politică de integritate pentru funcţionarii guvernamentali, gestionarea conflictelor de interese fiind principala problemă
  • transparența financiară trebuie consolidată substanțial, inclusiv în ceea ce priveste angajările la nivel înalt
  • trebuie asigurată o protecţie adecvată a avertizorilor de integritate
  • Biroul federal austriac de luptă contra corupţiei (BAK) ar trebui să-și intensifice activitatea

„Următoarea verificare ar urma să fie în 2024, dar până atunci, cu aceste concluzii ale GRECO, cum lăsăm guvernul austriac să cheltuiască banii de la UE? Aceleași reguli se aplică pentru toate statele membre – dacă Ungaria lui Viktor Orban are PNRR blocat din cauza nerespectării valorilor statului de drept, Austria lui Karl Nehammer ar trebui să primească același tratament”, a declarat europarlamentarul USR.

Acesta a precizat că a întrebat-o pe vice-președinta Comisiei, Věra Jourová, și pe comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, ce măsuri au în vedere, în urma acestui raport GRECO. „Cum putem garanta siguranța banilor europeni, cum ne asigurăm că aceste probleme la nivel înalt semnalate în Austria nu afectează utilizarea fondurilor europene, care, atenție, sunt condiționate de statul de drept, pe lângă criteriile din fiecare PNRR, așa cum l-a propus și aprobat fiecare stat membru”, a arătat el.

„Păstrând evident proporțiile între abateri și sancțiuni, principiul trebuie și nu are cum să fie decât același: ai probleme, vrei să fii ”copilul rebel” din UE, nu-ți place cu ”drepturi și libertăți”, discriminezi, ai corupție și faci jocuri anti-europene? Foarte bine, dar nu pe banii noștri! Aviz PSD, PNL și UDMR, care încă mai speră că merge cu fofârlica – tranșa de 3 miliarde este blocată pentru că pensiile speciale nu sunt desființate”, a mai scris el.

Lasă un răspuns