14 iunie 2024

Fermierii români primesc un preț mic pentru lapte din cauza importurilor din Ungaria, care deși vin cu un preț mai mare și găsesc loc pe piața de procesare din România, a avertizat Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din județul Arad, scrie AGROINTEL.RO

”Păi laptele din România este plătit cu 2 lei la poarta fermei, laptele din Ungaria vine cu 2,70 lei, cu 2,90 lei, cu 3 lei. Am văzut eu, Muscă, facturi! Nu vă spun povești, nu vă spun de dragul de a mă afla în vorbe cu dumneavoastră! Tragedia este mare. În zona, mi se pare județul Botoșani, există un abator la care se stă cu vacile matcă, cu vacile de lapte, se stă la coadă pentru a fi sacrificate”, a avertizat fermierul.

Multinaționalele au închis fabricile românești de lapte

Dimitrie Muscă susține că multinaționalele din piața laptelui au cumpărat toate fabricile din țară după care le-au închis.

”Le-au închis și bine mersi și după ce le-au închis, ce s-a întâmplat? N-au mai avut ce să facă oamenii din proximitatea acelor fabrici și a trebuit să-și lichideze vacile. Au ținut cât au ținut vacile pentru lapte de casă, dar le-au lichidat. Pur și simplu le-au tăiat, le-au vândut. Nu aveau unde își vinde producția.Deci ele au funcționat după ce le-au cumpărat multinaționalele –Albalact-ul și Covalact-ul și așa mai departe – un an, doi și le-au închis. Asta a fost o strategie gândită la nivel de Uniunea Europeană. Au venit firmele, au cumpărat și au lichidat. Asta s-a întâmplat. Au rămas ele, câteva firme și acum dictează și nu mai au concurență. Eu vând lapte. Laptele meu cu 3,5 % grăsime îl vând cu 6 lei. 6 lei litrul de lapte la PET cu 3,5% grăsime. Celelalte supermarket-uri au laptele până la 10 lei. Gândiți-vă că în iarnă va fi și mai scump, pentru că în continuare vaci se lichidează, în continuare producția de lapte va scădea”, a punctat Muscă.

Lasă un răspuns