17 iunie 2024

Procurorii DIICOT fac percheziţii în Bucureşti şi în alte cinci judeţe, într-un dosar vizând modalitatea prin care o grupare a reușit să retragă ilegal din conturile unei bănci din România peste 70 de milioane de lei.

Surse judiciare au declarat pentru Hotnews că ar fi vorba despre OTP Bank, iar în mecanismul prin care ar fi urmat să fie obținuți fraudulos circa 16 milioane de dolari ar fi fost implicați și doi funcționari ai băncii.
Potrivit DIICOT, începând cu luna august 2021, ulterior dispunerii de către Parchetul General a ridicării popririi instituite în perioada 17 martie 2015 – 16 august 2021 asupra conturilor unei companii înregistrate într-o jurisdicție offshore, membrii grupului au organizat și pus în executare un amplu mecanism financiar menit să asigure inducerea în eroare a instituției bancare.


Cum a reușit gruparea să scoată ilegal peste 70 de milioane de lei din contul unei bănci
Procurorii spun că gruparea ar fi folosit mai multe înscrisuri falsificate (respectiv mandate și procuri certificate prin apostilă falsificate în care era atestată calitatea nereală de împuternicit pe conturile societății a liderului grupului) sau care nu erau apte să justifice din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul/retragerea din conturi a fondurilor bănești (contract de mandat cu titlu oneros falsificat, contract de asistență juridică încheiat cu un avocat și pus în executare, în mod formal, prin intermediul unui executor judecătoresc, contracte de consultanță financiară fictive, al căror obiect nu a fost prestat în realitate).


Toate aceste documente au fost menite să justifice formal transferurile de sold/viramentele în conturile pretinșilor prestatori de servicii juridice/financiare.


Acțiunile de inducere în eroare a unității bancare au fost posibile și ca urmare a încălcării dispozițiilor legale prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului și Regulamentul BNR Nr. 2/2019, privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului care reglementează modalitatea de actualizare a datelor clienților în evidențele unităților bancare, prin acceptarea de informații nereale și înscrisuri falsificate, în contextul în care era evident caracterul incomplet, contradictoriu și neclar al acestora.


Acționând în această modalitate, grupul infracțional organizat a indus în eroare unitatea bancară din România și a determinat factorii de decizie ai acesteia să aprobe în lunile noiembrie și decembrie 2021 plăți în valoare totală de 70.156.151,72 lei, din conturile clientului băncii în conturile membrilor grupului infracțional organizat sau în alte conturi controlate de aceștia.


Ulterior, sumele obținute au fost supuse unui amplu proces de spălare a banilor, fondurile obținute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore fiind împărțite și transmise către mai multe conturi bancare, operațiune urmată de retragerea de sume în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor/creditarea companiilor unde membrii grupului sau apropiați ai acestora erau acționari, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetățenie română, moldoveană, ucraineană și rusă, precum și transferuri cu o valoare neobișnuit de mare în raport cu obiectul tranzacțiilor (de exemplu, contracte de cesiune părți sociale cu o valoare nominală de 50 de lei în schimbul sumei de aproximativ 3.390.000 USD, antecontracte de vânzare – cumpărare).


La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală vor fi duse la audieri 11 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.


Surse judiciare au declarat că ar fi vorba despre OTP Bank, iar în mecanismul prin care ar fi urmat să fie obținuți fraudulos circa 16 milioane de dolari ar fi fost implicați și doi funcționari ai băncii.

Lasă un răspuns