29 ianuarie 2023

A fost anulată prima amendă pentru nepurtarea măștii de protecție, după ce Curtea Constituțională a decis că obligativitatea purtării acesteia nu este legală. Decizia anulării amenzii primite de un bucureștean, în zona Gării de Nord, poate crea un precedent juridic pentru toate amenzile de acest tip. Anularea a fost pronunțată, deși motivarea deciziei CCR n-a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

Amenda a fost anulată pe data de 21 februarie de judecătorii de la sectorul 1, din București, mai exact, este vorba despre o amendă dată în aprilie 2020 unei persoane care nu purta mască în zona Gării de nord din București. Persoana respectivă nu a fost de acord cu decizia autorităților și a contestat sancțiunea în justiție. Au început imediat toate procedurile, s-au urmat toți pașii legali iar acum avocații au invocat decizia Curții Constituționale.

Pe 15 februarie 2022 judecătorii CCR au decis în unanimitate că obligativitatea purtării măștii de protecție în spații publice – pe perioada stării de alerta nu este constituțională. 

Judecătorii Curții Constituionale au decis că Guvernul nu a parcurs toate procedurile legale pentru a impune purtarea măștii de protecție. Amenzile date din octombrie 2020 și până acum pentru lipsa măștii în spațiile publice ar putea fi anulate.

Decizia Curții Constituționale este definitivă şi general obligatorie. Motivarea deciziei CCR n-a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns