29 ianuarie 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat vineri, la Antena 3, că nu va renunţa la renegocierea procentului din PIB alocat pensiilor în cadrul Planului Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Întrebat de o realizatoare de la Antena 3 „cine sunt specialiştii care au calculat pensiile românilor până în 2070 la cote atât de mici”, Marius Budăi a replicat:

„Din ministerul Muncii nu a pornit nicio adresă cu vreo referire la un procent din PIB sau la vreun an anume asumat. Scrie acolo clar procentul de 9,4% fără a putea fi majorate pensiile intempestiv şi procentul să fie păstrat până în 2070.

Nu există documente care să ateste cele afirmate de domnul ministru al Finanţelor. Au fost anumiţi colegi care au trimis anumite propuneri, dar pe alte speţe, nicidecum pe asta cu pensiile şi nicidecum o asemenea gogomănie ca să ne exprimăm elegant asumată neprofesionist până în 2070.

În PNRR scrie toate pensiile inclusiv pensiile speciale. În România noțiunea de pensie specială nu există.

Din cauza acestei confuzii din PNRR, Comisia Europeană înţelege că toate pensiile, inclusiv cele din apărare şi ordine publică sunt prinse în PNRR în acel procent de 9.4%.

Este o utopie să spui că în acest procent poţi să rezolvi inechitățile din sistemul public de pensii bazate pe contributivitate.

Colegii din minister mi-au spus că datele au apărut după ce au mai trimis anumite materiale către ministerul Investițiilor şi Fondurilor Europene, deci nu este de la ministerul Muncii.

Este exclus cu semnătura mea să plece atâția bani (n.r 4 milioane de lei) doar pentru ajustări.

Eu nu voi renunța la a renegocia PNRR şi în oricare deplasare pe care o voi face voi ridica această problemă. Nu voi renunța la această negociere! Nu se poate ca timp de 50 de ani România şi pensionarii să fie condamnați la sărăcie, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii la Antena 3.

Lasă un răspuns