14 iunie 2024

Regimurile de dictatură și statele de ocupație (și nu numai ele) au fost preocupate dintotdeauna, și sunt preocupate și în prezent, de găsirea unor metode prin care, promovând frica, teama de ceva, să schimbe modul de viață al oamenilor conform dorințelor lor, să-i facă să se supună fără răzvrătiri și să-i susțină (chiar cu convingere) în tot ceea ce fac.

Frica, teama de ceva este terenul cel mai propice al manipulatorilor pentru a promova știrile false până când acestea sunt însușite ca fiind adevărate conform dorințelor lor.

Dintotdeauna, pentru a produce o frică, o teama de ceva, în rândul oamenilor (supușilor), conducătorii au apelat la cele mai eficiente metode, inclusiv sub formă de povești, de ficțiuni înspăimântătoare, inclusiv până la teama de moarte.

Maeștrii propagandei permanent au găsit câte ceva, câte o metodă cu care să-i sperie pe oameni ca să facă cu aceștia ce vor, inclusiv prin a fi susținuți. 

Exemplele care se pot da sunt numeroase, dar dintre acestea mă voi opri numai la următoarele.

Herman Goering care, în timpul procesului de la Nürnberg, când a fost întrebat cum a convins poporul german să‑i susțină, acesta a spus: 

Este un lucru simplu. 

Nu are de‑a face cu nazismul, ci cu natura umană. 

Poți face asta într‑un regim nazist, socialist, poți să o faci în comunism, în monarhie sau democrație

Singurul lucru pe care guvernul trebuie să‑l facă, pentru a transforma oamenii în sclavi, este să promoveze frica

Și, dacă poți găsi ceva care să‑i sperie, vor face tot ceea ce dorești

Joseph Goebbels, maestrul propagandei naziste și poate cel mai priceput expert media al epocii moderne, ar fi explicat succint în ce constă metoda sa prin care „o minciună să devină adevăr” și „o frică să schimbe modul de viață al oamenilor”, afirmând că „o minciună spusă o dată rămâne minciună, dar o minciună spusă de o mie de ori devine adevăr”.

În Mein kampfHitler scria: Cea mai strălucită tehnică propagandistică nu va avea nici un succes dacă nu se ține cont în permanență de un principiu fundamental – trebuie să se limiteze la un număr mic de elemente și să le repete la nesfârșit.

Pe internet circulă și următorul citat: „Dacă spui îndeajuns de mult o minciună și îi dai glas cât se poate de frecvent, ea va fi crezută.” (Adolf Hitler)

Maleficii conducători naziști au reușit să schimbe modul de viață al poporului german pentru a se supune și chiar pentru a-i susține, promovând frica, limitată la un număr mic de elemente și repetate la nesfârșit, după care au făcut ceea ce au dorit cu el.

O frică, promovată printr-un număr mic de elemente, bine gândite, repetate la nesfârșit, va ajunge să-i facă pe oameni să o accepte și să trăiască cu ea ca și cum ar fi „un mod de viață”, după care guvernanții vor face ceea ce doresc cu ei.

Oare vreun vânzător din prezent (global, local, statal sau particular) de „știri false” și/sau de „o frică, promovată deghizat în numele binele public, prin care să schimbe modul de viață al oamenilor”, ar mai putea aduce îmbunătățiri la aceste „principii fundamentale?

Guvernul Mondial fabrică permanent câte ceva cu care să aducă la același numitor întreaga omenire, cu care să înfăptuiască „statul mondial unic”, despre care se spune că va fi un stat în care va domni „o nouă ordine mondială” și „un bine social global”, un stat în care nu vor mai fi nici războaie, nici mii de religii, nici granițe, nici sute de cetățenii, de constituții, de șefi de state, de parlamente, de guverne, de interese naționale care generează cele mai mari nenorociri omenirii etc. 

Nu e nevoie să vă mai spună cineva care este ultimul acest „ceva

Deschideți televizorul și/sau radioul și veți vedea și veți auzi cum se spune permanent, în fiecare țară, prin proprii guvernanți, care este ultimul acest „ceva”.

În perioada Internetului, a mediei de socializare online, a rețelelor de socializare, este și va fi din ce în ce mai ușor (1) pentru promovarea știrilor false și (2) pentru a face ca o frică, promovată deghizat în numele binele public, să schimbe modul de viață al oamenilor, chiar la nivel global, așa cum, de doi ani de zile, frica globală principală este pandemia.

Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița

Lasă un răspuns