14 iunie 2024

Libertățile cele mai cotidiene vor fi supuse exigenței unei aprobări oficiale.

În ultimele două decenii, statul britanic a început să emită un număr tot mai mare de licențe necesare îndeplinirii celor mai multe activități cotidiene. Există licențe pentru cântatul public, pentru a înmâna broșuri, pentru a organiza ore de fitness în parc. Potrivit Actului de Licențiere din 2003, un chitarist dintr-un bar are nevoie de o „dispoziție pentru facilitățile de divertisment”.

Logica unei licențe este că poți acționa doar cu o permisiune oficială. Nu poți doar să te duci și să cânți. Trebuie întâi să depui o cerere, să plătești o taxă, să primești un ecuson și să îți închiriezi o stație.

Pașaportul vaccinal este nadirul „permisului” acordat de oficialități. Înseamnă că înainte de a merge la cinema, la concert sau la un meci de fotbal, va trebui întâi să obții o autorizație oficială . Orice persoană este declarată un risc pentru ceilalți până când deține o probă că a fost testată sau vaccinată. Pașaportul vaccinal înseamnă că participarea la viața civică nu mai este un drept, ceva ce un cetățean poate face fără să dovedească nimic nimănui. Există condiții, există barieră la întrare.

Cu toată lansarea pașaportului vaccinal, așa cum putem vedea în Israel, cei fără „pașaport verde” sunt aruncați afară din sălile de gimnastică sau de cor și nu pot intra în diferite locuri publice.

În China, cei fără un „cod verde” pe smartphone nu pot intra într-un supermarket sau la metrou. Devine o obligație constantă a fiecărui cetățean să obțină un statut Covid „verde” și să arate că el sau ea sunt „siguri”, „Covid-secure”.

Persoana care nu este vaccinată sau testată regulat, este marcată ca un pericol pentru ceilalți iar permiterea participării lui sau ei în viața civică este revocată.

Acest lucru înseamnă că cetățenia devine un lucru provizoriu. Există azi anumite condiții de intrare, dar mâine ele se pot schimba printr-o simplă schimbare a aplicației. În China, oamenii dețin un status verde, roșu sau auriu pe telefon, care poate fi schimbat brusc fără avertisment.

Pașaportul vaccinal seamănă puternic cu verificarea Biroului pentru Registrele Criminale (CRB) pentru munca cu copii. Această verificare a devenit o licență de facto pentru un „adult sigur” (safe adult) necesară chiar și înainte ca părinții să poată ajuta la lecțiile de înot sau la drumețiile copilului. Adultul neverificat a fost declarat un pericol pentru copii, în timp ce adultul verificat a fost declarat sigur. Aceste verificări ale Biroului nu spuneau că cineva e întradevăr un risc. Cu toate erorile din bazele de date și cele de a crede o hârtie mai degrabă decât judecata proprie ele puteau fi chiar contraproductive. Mai degrabă, verificarea CRB era bazată pe o logică politică: ei au declarat orice adult ca reprezentând un risc până când acesta obținea permisul. Au făcut din munca cu copiii o activitate de înaltă siguranță și nu un rol obișnuit asumat natural ca cetățean.

La fel și cu pașaportul vaccinal: cetățeanul liber este declarat „risc de Covid”, un pericol pentru ceilalți; o persoană cu un statut  Covid „verde” este declarată curată, fără risc pentru ceilalți. Planul în UK este să poți prezenta statutul tău de „Covid-secure” în una din următoarele moduri: prin proba vaccinării, un test pozitiv de Covid trecut (ce conferă imunitate) sau printr-un test Covid negativ recent.

Într-o analiză a acestei scheme, Big Brother Watch a conchis:

„Riscul de Covid-19 pentru societatea noastră scade în mod rapid. Odată cu vaccinarea celor mai vulnerabile grupuri, costul certificatelor de statut Covid pentru libertățile civile, trecând peste costul economic, social și politic, nu mai poate fi explicat, cu atât mai puțin justificat. Big Brother Watch estimează că este greu ca certificatele de statut Covid să fie dovedite ca strict necesare sau proporționale. Cele trei status-uri Covid propuse de Guvern nu indică riscuri reduse pentru comunitate, ci doar riscuri reduse pentru individ”.

Oamenii pot crede că un pașaport vaccinal este un preț mic de plătit în schimbul anumitor libertăți practice, dar este un târg periculos. Să admiți pașaportul vaccinal înseamnă că ți-ai vândut libertatea. Vei putea merge la bar, însă acesta va fi un privilegiu, nu un drept. Verificarea statutului de vaccinare la intrare nu este doar o formalitate; ea îți spune că dreptul tău de a merge la bar, de a participa la viața civică a fost luat și nu mai poți intra decât cu aprobare oficială. Azi este Covid, dar mâine ar putea fi orice altă boală sau chiar cu totul altceva.

Desigur, se poate ca verificările Covid să opereze la frontiere pentru o perioadă de timp și să ai un pașaport Covid pe lângă pașaportul real. Dar aici vorbim de trecerea frontierei, un moment în care dintotdeauna am revocat momentan unele drepturi ale cetățeniei. Drepturile unui cetățean sau rezident în interiorul țării lui ar trebui să fie o chestiune total diferită.

Un argument comun împotriva pașaportului vaccinal este că acesta creează o cetățenie second-class, pentru cei care din motive medicale sau din altele, nu pot să își dovedească statutul lor de „Covid-secure”. Ar fi două rânduri de oameni, două seturi de reguli, două seturi diferite de drepturi. Aceasta este preocuparea reală. De altfel pașaportul vaccinal violează și etica medicală, făcând presiuni pentru ca oamenii să se supună unei proceduri medicale pentru a putea participa la viața civică.

Dar ideea mai amplă este că pașaportul vaccinal va modifica natura cetățeniei și a libertății pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei cu statut Covid „verde”. Va fi victoria finală a „oficialităților” care acordă „autorizații”; va revoca orice drepturi prezumate ale cetățenilor de a participa la viața civică.

Ne vom vinde libertatea pentru un preț mizerabil și vom afla consecințele acestui târg în lunile și anii ce urmează.

Sursa articol spiked.com.

Lasă un răspuns