30 ianuarie 2023

Șeful DSU, Raed Arafat, a carantinat temporar, duminică seară, timp de 72 de ore, Timișoara și comunele Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc și Moșnița Nouă. Asta, după ce, cu o zi înainte, propunerea de prelungire a carantinării nu trecuse de votul din CJSU Timiș. Nu s-au adunat atunci cele două treimi din voturi necesare.

Decizia de carantinare prin ordin al șefului DSU, a fost luată în baza art. 7, indice 1, din OUG 11 / 2020, aprobată prin Legea 20 / 2020. Potrivit acestuia, „pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al DSU (…) să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricții temporare de circulație, precum și măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituțiile publice centrale și locale”.

Instanța spune că nu e bine

Și totuși.. ordinul de carantinare a fost anulat în instanță, la două zile după ce expirase! Decizia aparține Curții de Apel București, în urma unei acțiuni intentate de Patronatul Ho-Re (Hoteluri – Restaurante) Timișoara. Vineri dimineață, magistrații bucureșteni au dat soluția. „Admite acţiunea. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6699/21.03.2021. Cu drept de recurs în termen 2 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti”, sună soluția pe scurt.

Altfel spus, din punctul de vedere al unei instanțe, Arafat a carantinat ilegal Timișoara și patru comune! Cele cinci UAT-uri sunt totuși în continuare sub restricții, după o decizie luată miercuri, 24 martie, de CJSU. Carantina este pe șapte zile. De duminică, 28 martie, în România intră în vigoare alte restricții, impuse prin hotărâre de guvern. În Timișoara și cele patru comune, carantina va fi „combinată” cu aceste noi restricții.

Sursa