17 iunie 2024
  • Neuralink este una dintre companiile pe care le conduce Elon Musk
  • Aceasta dezvoltă în prezent tehnologia de interfață neuronală – adică să pună microcipuri în creierele oamenilor
  • Tehnologia ar putea ajuta la studierea și tratarea bolilor neurologice

Elon Musk este cunoscut în special pentru Tesla și SpaceX, dar miliardarul mai conduce o companie aparte. Este vorba despre Neuralink, care se ocupă de proiecte cel puțin neobișnuite.

Unul dintre aceste proiecte, așa cum a recunoscut chiar Elon Musk, urmărește să creeze o „simbioză” între creierul uman și inteligența artificială. Neuralink este compania lui Elon Musk care se ocupă de construirea unei interfețe neuronale.

Aceasta construiește o tehnologie care ar putea fi încorporată în creierul unei persoane, unde ar putea atât să înregistreze activitatea creierului, cât și să o stimuleze. În timp ce lui Elon Musk îi place la nebunie să vorbească despre proiectele sale și despre impactul pe care l-ar putea avea tehnologia în viitor, aceasta are de asemenea și aplicații medicale potențiale pe termen scurt, cum ar fi tratamentul bolii Parkinson, relatează Business Insider

Ce trebuie să știm despre Neuralink

Compania a fost fondată în 2016. Deși Elon Musk susține aplicațiile practice pe care le poate avea o „simbioză” între creierul uman și inteligența artificială, el leagă adeseori temerile sale cu privire la o eventuală apocalipsă cauzată de roboți de această companie.

Astfel, deși crede că o simbioză se poate forma, Musk este reticent. În 2019 a declarat că Neuralink a fost creată pentru „a aborda riscul existențial asociat cu superinteligența artificială”, după care a continuat cu o perspectivă negativă: „Nu vom putea fi mai deștepți decât un supercomputer digital, așa că, dacă nu îi poți învinge, alătură-te lor”.

Mai recent, în 2020, Elon Musk a spus că oamenii vor „salva și reda amintiri”, cum este situația și în serialul „Black Mirror”, sau vor convoca telepatic mașina. Pe de altă parte, experții și-au exprimat îndoielile cu privire la aceste afirmații.

Cum funcționează implantul

În acest moment, Neuralink dezvoltă două echipamente. Primul este un cip care ar fi implantat în craniul unei persoane, cu electrozi care se extind în creier.

Cipul pe care îl dezvoltă Neuralink are dimensiunea unei monede și ar fi încorporat în craniul unui pacient. Din cip, o serie de fire mici, fiecare de aproximativ 20 de ori mai subțiri decât un fir de păr uman, se duc în creierul pacientului.

Firele sunt echipate cu 1.024 electrozi care sunt capabili să monitorizeze activitatea creierului și, teoretic, să stimuleze electric creierul. Aceste date sunt transmise wireless prin cip către computere, unde pot fi studiate de cercetători.

Sursa foto: YouTube/Neuralink

Robotul care va implanta cipul

Al doilea echipament dezvoltat de Neuralink este un robot care are ca scop tocmai implantarea cipului de care am vorbit anterior.

Robotul ar funcționa cam ca o mașină de cusut. Acesta va avea rolul de a se ocupa de partea tehnică a introducerii cipului. Neuralink a lansat un videoclip care prezintă robotul în ianuarie 2021.

Elon Musk a declarat că testele pe oameni ar putea începe în acest an.

Sursa

Lasă un răspuns