2 februarie 2023

Bicarbonatul de sodiu ar putea fi o nouă alegere în tratamentul  bolilor autoimune. Care este explicația?

Praful de copt, denumit și bicarbonatul de sodiu, este un ingredient util în bucătărie atunci când se dorește a fi folosit ca agent de creștere pentru prăjituri. Acestea fiind spuse, bicarbonatul de sodiu și-a făcut deja un renume pentru că e folosit pentru diverse remedii. Jumătate de lingurița de bicarbonat de sodiu se folosește pentru:

  • a reduce din aciditatea gastrică. Acesta reprezintă un antiacid alcalinizant ce se poate absoarbe si poate determina alcaloza metabolică.  Alcaloza metabolica reprezintă un dezechilibru acido-bazic în care ph-ul crește >7,46. Normal, ph-ul sanguin este 7,36-7,46.   Bicarbonatul de sodiu are o acțiune rapidă, intensă și 1g neutralizează 12-16mEq de HCL (acid clorhidric). În urma reacției dintre bicarbonatul de sodiu si HCL, rezultă clorura de sodiu și acid carbonic. Acesta din urmă, disociază în CO2 si H2O. Ca urmare a eliminării de CO2, apare senzația de balonare și de eructație.
  •  albirea dinților
  •  activarea sistemul imunitar împotriva unor boli inflamatorii, cum ar fi, artita reumatoidă

Bicarbonatul de sodiu și celulele mezoteliale

Celulele mezoteliale sunt celule ce mărginesc organele interne, precum și multe cavități diferite din organism. Rolul acestor celule nu este pe deplin descoperit însă, se știe că previn lipirea și frecarea țesuturilor interne unele de altele. De asemenea s-a constatat că aceste celule oferă un alt nivel de protecție. Celulele mezoteliale prezintă degete mici, numite microvili, care percep modificările din mediul înconjurător și avertizează organele pe care le acoperă. În urma acestei avertizări apare un răspuns imun protector și se încearcă eliminarea componentei străine.

Efectele date de bicarbonatul de sodiu

Efectul bicarbonatului a fost evidențiat mai întâi la șoareci, iar apoi a fost testat și la oamenii sănătoși rezultând un mecanism interesant. Astfel, s-a arătat că ingestia acestei soluții alcalinizante devine un factor declanșator pentru secreția de acid clorhidric (HCL). Totodată, bicarbonatul de sodiu este un factor declanșator și pentru celulele mezoteliale de la nivelul splinei. Aceste celule mezoteliale interceptează semnale pe care le vor trimite ulterior splinei, un organ cu un rol important în sistemul imunitar. Aceste semnale informează splina că nu mai este nevoie să-și exercite funcția imunomodulatorie.

Splina – un organ limfoid periferic

Cercetătorii din Universitatea Augusta Georgia consideră că splina acționează ca un filtru mare de sânge unde, sunt depozitate celulele albe, respectiv macrofagele. Splina este un organ limfoid periferic important al sistemului imun. Macrofagele ușurează răspunsul imun prin captarea celulelor străine si prelucrându-le la o formă mai ușor de recunoscut de către limfocite. Totodată, acestea adună reziduurile din organism și le elimină.

Desigur, se consideră că soluția de bicarbonat de sodiu influențează splina prin intermediul celulelor mezoteliale. Cum? Se realizează un schimb de la răspunsul imun proinflamator la cel antiinflamator.  După ingestia soluției de bicarbonat de sodiu timp de 2 săptămâni, s-a descoperit în splină, precum și în sânge și în rinichi,o populație de celule imune, numite macrofage.  Acestea erau inițial celule ce promovează inflamația, M1, însă, ulterior s-au schimbat în celule ce reduc inflamația, M2.

Bicarbonatul de sodiu – reduce aciditatea și încetinește progresia bolii renale

În experimentele făcute pe șoareci, aceștia aveau probleme cu hipertensiunea și cu rinichii. Unul dintre multiplele roluri pe care le are rinichiul, este menținerea echilibrului unor compuși ca, acizii, potasiul și sodiul. În  boala renală ,funcția renală este alterată, iar una din problemele care rezultă poate fi scăderea ph-ului, sângele devenind astfel prea acid. Consecințele sunt semnificative și includ un risc crescut de boala cardiovasculară si osteoporoză

Studiile clinice au arătat că o doză zilnică de bicarbonat de sodiu nu poate numai să reducă aciditatea, ci și progresia lentă a bolii renale. Astăzi este o terapie oferită pacienților.

Cum încetinește bicarbonatul de sodiu evoluția bolii renale?

Bicarbonatul de sodiu poate încetini evoluția bolii renale prin schimbul de profil imunologic. Cum? Apare răspunsul antiinflamator, care s-a observat prin numărul redus de M1 (răspuns proinflamator) și cel crescut de M2 după consumarea soluției alcalinizante. La șoarecii fără afectare renală s-a observat același schimb – M1 la M2. Un răspuns similar a fost evidențiat și la oamenii sănătoși. Schimbarea de la profilul proinflamator la cel antiinflamator se regăsește pretutindeni – rinichi, splină și sângele periferic. Această schimbare se datorează probabil conversiei crescute a unora dintre celulele proinflamatorii la cele antiinflamatoare asociată cu producția de macrofage antiinflamatoare. Oamenii de știință au văzut, de asemenea, o schimbare în alte tipuri de celule imunitare. De exemplu, celule T reglatorii reduc răspunsul imun și ajută la menținerea sistemului imunitar de la atacarea propriilor țesuturi. Această schimbare antiinflamatorie a fost susținută timp de cel puțin patru ore la om și trei zile la șobolani

Studii clinice cu privire la rolul antiinflamator al acetilcolinei

Schimburile de profil imunologic sunt în legătură strânsă cu celulele mezoteliale și cu splina prin intermediul acetilcolinei . O parte din noile informații descoperite despre celulele mezoteliale este că acestea sunt similare neuronilor – neuron-like.

Conexiunile nervului vag cu splina

Acest răspuns antiinflamator este mediat de semnalele colinergice (acetilcolina), dar aceste semnale nu vin direct din nervul vag care inervează splina, ci din celulele mezoteliale care au conexiuni cu splina. Cercetătorii susțin aceste afirmații prin secționarea nervului vag, un nerv cranian mare care începe în creier și ajunge la inima, plămâni și intestin, cu rolul de a menține constantă rata cardiacă și digestia alimentelor, fără a influența comportamentul neuroniilor – like (al celulelor mezoteliale). În momentul în care s-a mișcat sau chiar îndepărtat splina, conexiunile fragile mezoteliale s-au rupt și răspunsul antiinflamator a fost pierdut. În timpul intervențiilor chirurgicale se poate mișca ușor splina, astfel încât stratul protector de celule mezoteliale își modifică culoarea și devine mai limpede. Aceste studii clinice încearcă să demonstreze rolul antiinflamator al acetilcolinei, pe care mulți oameni l-au studiat mult timp.

În urma studiilor s-a constatat că este posibilă stimularea electrică a nervul vag pentru a diminua răspunsul imun la persoanele cu artrită reumatoidă. Nu există o legătură directă între nervul vag și splină, spun cercetătorii, și descoperă un posibil tratament care atenuează de asemenea inflamația si severitatea bolii în artrita reumatoidă. Aceste raportări datează din 2016 de la Institutul de Cercetări Medicale Feinstein. Oamenii de stiință speră că băutura pe bază de bicarbonat de sodiu poate produce într-o bună zi rezultate similare pentru persoanele cu boli autoimune. Ar putea fi e o modalitate foarte sigură de a trata boala inflamatorie.

Consecințele și efectele posibile consumului de bicarbonat de sodiu

Poate apărea splenomegalie (splină crescută) cu consumul de bicarbonat de sodiu, iar oamenii de știință cred că din cauza stimulului antiinflamator pe care îl produce. Infecția poate, de asemenea, să sporească dimensiunea splinei, iar medicii adesea palpează splina atunci când întâmpina o infecție mare.

Alte celule în afară de neuroni sunt cunoscute că folosesc acetilcolina pentru comunicarea chimică.  Bicarbonatul de sodiu, de asemenea, interacționează cu ingrediente acide cum ar fi cacao în prăjituri și alte produse de panificație. De asemenea, poate ajuta la creșterea pH-ului în bazine, piscine, se găsește în antiacide și vă poate ajuta să vă curățați dinții și cada.

Bibliografie- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321624.php?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=Medical_News_Today_TrendMD_1

Lasă un răspuns