8 februarie 2023

Este oribil ce s-a întâmplat la Ministerul Sănătăţii – România

Vlad Voiculescu face dovada fie ca nu înțelege ce se întâmplă în transfuzia românească, fie că este prizonierul mafiei sângelui!

A numit-o consilier onorific pe Alina Mirela Dobrotă, șefa Comisiei de Transfuzie din MS și directoarea centrului de transfuzie din Constanța.

Este cea care a blocat timp de 4 luni donarea de plasmă, prin introducerea în metodologia de donare a unor prevederi birocratice restrictive, care nu se regăseau în ghidul european. A fost nevoie de presiuni puternice din partea societății civile, a medicilor și donatorilor, pentru ca metodologia să fie corectată, după 3 încercări nereușite.

De asemenea, este cea care a blocat instalarea la Constanța a unuia dintre echipamentele de plasmafereză oferite gratuit, astfel că în acest moment, Constanța este printre centrele cu rezultate cel mai proaste în colectarea de plasmă convalescentă.

Nu în ultimul rând, este cea care în ultimii ani, deși a fost șefa Comisiei de Transfuzie, nu a făcut nimic pentru a corecta problemele grave din sistemul de transfuzie, așa cum au fost semnalate în auditul făcut în 2017 de experții Comisiei Europene. Ba dimpotrivă, a ținut acel audit ascuns.

Tocmai de aceea, nu pot să pricep care sunt meritele care o fac demnă de a fi consilier onorific al Ministrului Sănătății.

Mă gândesc la meritele publice, nu la cele nepublice, respectiv la interesele nelegitime, pe care le-a reprezentat în ultimii 10 ani, fie în calitatea de șefă a Institutului Național de Hematologie Transfuzională, sau în cea de șefă a Comisiei de Transfuzie.

România este singura țară din Uniunea Europeană amenințată cu procedura de infrigement, pentru că sistemul de transfuzie nu respectă legislația europeană privind securitatea și calitatea transfuzională, punând în pericol sănătatea publică.

Alina Mirela Dobrotă este la vârful acestui sistem de peste 10 ani, iar Vlad Voiculescu pare să fie încântat de activitatea ei profesională, onorând-o cu funcția de… consilier onorific.

Gestul lui Vlad Voiculescu mi se pare cu atât mai grav, cu cât în sistemul de transfuzie sunt mulți medici care au arătat în ultimii ani că au performat, chiar dacă nu au avut în fruntea lor un profesionist care să facă reformele și investițiile atât de necesare.

Sursa:Florin Hozoc ,Facebook

Lasă un răspuns