1 decembrie 2023

In this photo illustration medical syringes. Netherlands, November 29, 2020. Photo by Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM

Belgia a înregistrat 264 de notificări privind reacții adverse la vaccinurile administrate până în prezent. 262 dintre acestea se referă la vaccinul Pfizer/BioNTech și 2 la serul Moderna.

Între acestea sunt semnalate 14 decese, potrivit unui comunicat de presă al Agenției federale a Medicamentului.

Între cele 264 de notificări, 37 se referă la reacții adverse grave.

231 de sesizări au fost făcute de cadre medicale, iar 33 de pacienți.

Majoritatea efectelor secundare sunt descrise în prospectul celor două vaccinuri. Reacțiile au trecut după câteva zile de la vaccinare.

Toți cei 14 pacienți care au decedat după administrarea vaccinului aveau peste 70 de ani, iar cinci dintre ei aveau vârste de peste 90 de ani.

Agenția belgiană notează că decesele raportate nu prezintă un tablou clinic comun, ceea ce înseamnă, în viziunea experților, un element pozitiv. Totodată, decesele au survenit la intervale variabile după inoculare. Autoritățile medicale investighează decesele.

Evaluarea cazurilor de deces ia în considerare patologiile și manifestările clinice anterioare vaccinării, evoluția naturală a afecțiunilor preexistente și starea generală de sănătate a fiecărui pacient.

Agenția precizează că până acum nu s-a stabilit oficial nicio legătură cauză-efect cu vaccinul pentru niciunul din cazurile de deces.

În privința celorlalte efecte adverse, sunt 155 de notificări privind efecte imediate constatate după inoculare.

S-au raportat 81 de tulburări musculo-scheletice și ale țesutului conjunctiv, 73 de tulburări la nivelul sistemului nervos, 37 de afecțiuni gastro-intestinale, 24 de reacții la nivelul pielii și al țesutului subcutanat.

S-au mai notificat 23 de tulburări respiratorii, toracice și mediastinale, 11 tulburări cardiace, 11 tulburări vasculare, 9 afecțiuni psihiatrice, 8 infecții, 7 afecțiuni hematologice și ale sistemului limfatic, 7 reacții la nivelul metabolismului și tulburări de nutriție, 5 reacții oculare, 3 la ureche și laringe, 3 la rinichi și sistemul urinar, 2 tulburări ale sistemului imunitar și 1 leziune legată de procedură.

Agenția Federală a Medicamentului subliniază că toate aceste reacții adverse au putut surveni mai multe în același timp la un singur pacient.

Din 7 ianuarie, agenția publică în fiecare săptămână un raport cu reacțiile adverse semnalate după administrarea vaccinurilor. Acest raport face parte din campania transparentă privind procesul de vaccinare și are menirea de a spori încrederea în vaccinuri.

Inoculările celor două seruri de la Pfizer/BioNTech și Moderna au început pe 28 decembrie 2020, respectiv pe 18 ianuarie 2021.

Pe 20 ianuarie fuseseră injectate 140.815 doze de la Pfizer/BioNTech comercializate sub numele Comirnaty și 1.223 de doze de la Moderna.

Agenția mai notează că sunt întărzieri de câteva zile de la momentul înregistrării notificării până la momentul centralizării.

Între timp, cifrele Sciensano arată că, până pe 27 ianuarie, s-au vaccinat cu prima doză 243.412 persoane, ceea ce reprezintă 2,64% din populația adultă (peste 18 ani) și 2,12% din populația generală. Alte 3.458 de persoane au primit și doza a doua de vaccin.

Agenția Belgiană a Medicamentului menționează că pentru interpretarea corectă a datelor din acest raport este important de subliniat că:

* Informațiile publicate se referă la reacții adverse suspectate, de exemplu evenimente medicale care au fost observate după vaccinare, dar care nu sunt neapărat legate sau cauzate de vaccin.

* Informațiile privind reacțiile adverse raportate nu trebuie interpretate ca însemnând că vaccinul provoacă efectul observat sau că utilizarea acestuia prezintă un risc. Doar o analiză detaliată și o evaluare științifică a tuturor datelor disponibile pot trage concluzii solide cu privire la riscurile vaccinului.

* Numărul reacțiilor adverse raportate trebuie pus în perspectivă cu numărul de vaccinuri administrate.

Sursa:Ziarul de Belgia

Lasă un răspuns