17 iunie 2024

În vreme ce numeroase personae încă așteaptă să se sesizeze membrii CNA după ce posturile de televiziune s-au folosit de informații false și denigratoare,informații care au adus grave atingeri atât de imagine, însă au și expus aceste persoane la un pericol real prin stârnirea urii publicului greșit-informat,totul doar pentru a obține ”știri de senzație” și raiting, Florin Busuioc, prezentatorul rubricii meteo la postul de televiziune PRO TV, fost somat de urgență de CNA în urma declarațiilor sale.

În cadrul Știrilor Pro TV din 16 decembrie, Busu a făcut următoarele afirmații înainte să prezinte Vremea:

„Asta e nenorocirea, de fapt. Că micii producători, mici comercianți au fost loviți zdravăn de tot, marile companii n-au nicio treabă pân’ la urmă. Pentru că de acolo a pornit, frate, toată treaba. De la marile companii. De acolo s-a… stârnit această furtună nenorocită. Eu așa cred. Pentru că ăsta nu este un virus care a apărut din neant, a apărut spontaneu. Ăsta a fost creat. Clar.”, a spus Florin Busuioc  în direct la TV.

Membrii CNA s-au arătat deranjați de faptul că Mihai Dedu și Andreea Marinescu, prezentatorii jurnalului, nu l-au întrerupt pe Busu în momentul în care își spunea părerea.

Cristina Pocora în ședința CNA: „Nu trebuia să se trezească să vorbească despre asta. Mie nu mi se pare potrivit ce a spus el.”

Dorina Rusu în ședința CNA: „Părerea lui este clar că marile companii sunt de vină. El asta a vrut să spună. Știți că la CNA nu se cere cu semne pe sub masă, trebuie să reacționeze conform Codului și Legislației audio-vizuale.

Pe viitor să nu-l mai lase pe Florin Busuioc să bată câmpii.”

Ramona Sorescu în ședința CNA: „E vorba că în contextul ăsta, părerea lui Busu chiar contează în momentul în care spune ceva. Și poate fi luat de bun. Ceilalți moderatori trebuiau să îl întrerupă.”

În urma discuțiilor, Radu Herjeu a propus o somație publică, care a fost votată în unanimitate. 

Ce spune Legislația

Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Articol pe care, după cum poate fi observat de către orce spectator, este încălcat zilnic, de nenumărate ori de către toate posturile de televiziune fără ca CNA să reacționeze.

„Nu trebuia să se trezească să vorbească despre asta. Mie nu mi se pare potrivit ce a spus el.”, a spus Cristina Pocora în ședința CNA.

Dorina Rusu în ședința CNA, a venit de asemenea cu o reacție dură și jignitoare„Părerea lui este clar că marile companii sunt de vină. El asta a vrut să spună. Știți că la CNA nu se cere cu semne pe sub masă, trebuie să reacționeze conform Codului și Legislației audio-vizuale. Pe viitor să nu-l mai lase pe Florin Busuioc să bată câmpii.”

Ramona Sorescu aspus că: „E vorba că în contextul ăsta, părerea lui Busu chiar contează în momentul în care spune ceva. Și poate fi luat de bun. Ceilalți moderatori trebuiau să îl întrerupă.”

În urma discuțiilor, Radu Herjeu a propus o somație publică, care a fost votată în unanimitate.

Lasă un răspuns