14 iunie 2024

Instanța de poliție din Bruxelles a pronunțat o hotărâre pe 12 ianuarie, achitând un bărbat chemat să se prezinte pentru că nu purta mască, a declarat joi avocatul său, Me Hélène Alexandris, confirmând informații de la Sudpresse . Judecătorul și-a justificat decizia prin observația că purtarea obligatorie a unei măști în spațiul public este neconstituțională. Ministrul de interne, Annelies Verlinden, a declarat că acuzarea a atacat decizia.

Instanța a reamintit că cele două articole de lege referitoare la securitatea publică, pe care se bazează decretul ministerial din 30 iunie 2020, pe baza căruia a fost stabilită contravenția, sunt excepții de la principiul liberei circulații.

Judecătorul a recunoscut că situația actuală de sanatate justifică restricționarea libertății de circulație și impunerea anumitor măsuri. El a considerat însă că acestea trebuie să se bazeze pe baze juridice – totuși legiuitorul nu a legiferat pentru a autoriza măsurile restrictive luate de diferiți miniștri de la începutul crizei – și că acestea trebuie să fie compatibile cu ceilalți. drepturile în vigoare.

Infracțiunea se bazează pe un decret ministerial

„Mai precis în ceea ce privește purtarea unei măști, este clar că ministrul reglementează diferite situații în mod identic, și anume cazurile în care oamenii se regăsesc singuri pe stradă sau, dimpotrivă, într-o arteră comercială în compania mulți concetățeni. situații identice diferite constituie o încălcare a principiilor egalității și nediscriminării ” , a stabilit judecătorul.

Pe 9 august, cetățeanul acuzat a fost găsit la Abatoarele Anderlecht fără a purta o mască pe gură. Infracțiunea se bazează pe decretul ministerial din 30 iunie 2020, care impune populației numeroase măsuri care restricționează drastic libertățile individuale, în încercarea de a încetini epidemia de coronavirus.

Ministrul de Interne a reacționat, subliniind că „decizia ministerială, care este baza legală pentru aplicarea măsurilor corona, a rămas. Hotărârile pronunțate de Consiliul de Stat în ultimele luni confirmă, de asemenea, bazele legale pe care se bazează măsurile decretului ministerial. ” Dna Verlinden a mai spus că acuzarea a făcut apel împotriva deciziei pronunțate la 12 ianuarie de instanța de poliție din Bruxelles.

Lasă un răspuns