La mai putin de un an de la generalizarea restrictiilor pandemiei, in ciuda faptului ca guvernele lumii incearca sa-si convinga propriii cetateni de contrariu – si anume: de faptul ca fiecare dintre noi suntem liberi sa ne alegem daca ne vom injecta sau nu, conform eticii medicale.
Mai multe tari au anuntat deja ca vor adopta pasapoarte care sa ateste vaccinarea, ceea ce inseamna ca oricine le trece granitele va trebui sa demonstreze ca a fost inoculat contra coronavirusului.
Si nu doar guverne, ci si entitati private precum Microsoft, Oracle si Fundatia Rockefeller au anuntat ca lucreaza la crearea unui pasaport digital in cadrul unei initiative numite “Vaccination Credential Initiative“ (Initiativa pentru Certificarea Vaccinarii).
Tarile si companiile aeriene se inghesuie sa impuna “pasapoartele de vaccinare”
Guvernul din Africa de Sud al lui Cyril Ramaphosa lucreaza la implementarea unui intreg “sistem de identitate”, care va cuprinde nu doar asa-numitele “pasapoarte”, ci si “gestionarea si supravegherea vaccinului Covid-19”, precum si “un sistem de urmarire si monitorizare integrat”, si un “catalog pentru inregistrarea justificarilor date pentru refuzul vaccinului”, conform portalului Businesstech.co.za. Departamentul de Sanatate din Africa de Sud a anuntat ca toti cetatenii vaccinati vor fi inscrisi intr-un registru national si vor primi un certificat de vaccinare. Am inceput seria de exemple cu Africa de Sud, din cauza ca in ultimele saptamani, mass media s-au isterizat din nou in urma unei pretinse mutatii a virusului care ar fi fost descoperita in aceasta tara.
Intre timp, in Europa, Ucraina a indicat ca va adopta schema de pasaport de vaccinare, iar oficialii ucraineni insarcinati cu sanatatea au anuntat ca toti cei vaccinati vor fi introdusi intr-o baza de date electronica, potrivit Kyiv Post.
“Atunci cand pasapoartele de vaccinare obligatorii vor fi introduse la nivel international, doctorii ucraineni vor putea emite cu promptitudine un certificat de vaccinare”, a spus medicul-sef al Ucrainei, Viktor Liasko.
Observati cum deja se mentioneaza ca sunt obligatorii, desi ni se promite mereu ca nu vor fi.
Alta tara care ia in calcul introducerea pasapoartelor COVID este Rusia. Ziarul New York Times a scris ca “Guvernul Rusiei ia in calcul emiterea de certificate de sanatate care sa usureze calatoria sau deplasarea pentru oamenii care au fost vaccinati”.
Aceeasi publicatie l-a citat pe directorul comitetului pentru sanatatea publica din Parlamentul Rus, Dmitri Morozov, care a declarat ca pasaportul Covid “este foarte important si necesar”.
New York Times sustine ca “Oponentii se tem ca s-ar crea un sistem distopic care ar limita drepturile oamenilor care au avut grija sa evite infectia si nu pot sau nu vor sa se vaccineze. Rusia are o istorie sumbra cu radacini in epoca sovietica de control a miscarilor cetatenilor, printr-un sistem de permis rezidential care nu a fost niciodata abolit cu adevarat”.
Desi ziarul american s-a concentrat pe cazul Rusiei, nimic nu ne impiedica sa extrapolam suspiciunile asupra oricarui guvern din lume. Ca sa dam doar un exemplu, mentionam cazul Marii Britanii, unde autoritatile iau deja in calcul sa-i oblige pe oameni a-si face selfies in fiecare zi ca sa demonstreze ca respecta autoizolarea. Fotografiile vor fi verificate folosind datele de geolocatie si programe de recunoastere faciala, relateaza Petapixel.com.
In timp ce o serie de tari inca dezbat implementarea pasapoartelor de vaccinare, liniile aeriene par sa fi imbratisat pe deplin ideea si au transpus-o deja in practica.
De exemplu, Emirates a anuntat ca va testa „pasaportul digital” IATA Travel Pass care dovedeste ca pasagerii au facut testul Covid-19 si ca indeplinesc alte cerinte de acces.
Iata ce a declarat Adel Al Redha, directorul Emirates (citat de Future Travel Experience):
“Desi calatoriile internationale raman la fel de sigure ca intotdeauna, exista noi protocoale noi si cerinte pentru calatorit in timpul actualei pandemii globale. Am lucrat impreuna cu IATA la aceasta solutie inovatoare pentru a simplifica și transmite digital informatiile necesare tarilor si guvernelor in sistemele liniilor aeriene, intr-un mod simplu si eficient. Suntem mandri sa fim una dintre primele linii aeriene din lume care sa testeze aceasta initiativa”.
Inca din noiembrie, IATA – cel mai mare grup de lobby pentru industria liniilor aeriene de pasageri – se asteapta ca prima aplicatie-pasaport COVID sa fie lansata integral in primele luni din 2021.
Alte companii de transport aerian care au testat deja programul IATA sunt United Airlines si Cathay Pacific.
Intre timp, s-a aflat ca American Airlines a intrat intr-un parteneriat cu furnizorul de autentificare biometrica VeriFLY pentru a-si dezvolta propria aplicatie-pasaport COVID, care va fi lansata peste cateva zile.
“Noi sustinem implementarea unui program global care sa ceara testare COVID-19 pentru cei care calatoresc in SUA, si vrem sa facem totul pentru a crea o experienta de calatorie fara cusur pentru clienti”, a spus Julie Rath, vicepresedinta Departamentului pentru Experientele Clientilor al American Airlines, preluata de Business Traveller.
Miliardarul Richard Branson, proprietarul companiei aeriene Virgin Atlantic, si-a exprimat si el sustinerea pentru ideea pasaportului de vaccinare, exprimandu-si speranta la CNBC ca in curand “va exista o hartie care dovedeste vaccinarea pe care oamenii vor putea sa o foloseasca pentru a se sui in avion fara sa fie testati sau fara sa fie nevoiti sa intre in carantina. Vaccinarea este totul. Odata ce persoanele vulnerabile, in primul rand, vor fi fost vaccinate, cred ca tot felul de afaceri se vor putea deschide din nou: restaurante, agentii de turism, firme care organizeaza croaziere”.
Discursul in favoarea adoptarii pasapoartelor de vaccinare este atat de des intalnit, incat nu ar fi surprinzator sa le vedem impuse la nivel mondial, in ciuda faptului ca insasi Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca astfel de scheme nu ar trebui sa fie puse in aplicare in mod absolut, atat timp cat nu exista dovezi ca vaccinarile pot oferi imunitate contra coronavirusului.
“A fi vaccinat nu ar trebui sa-i scuteasca pe cei care calatoresc in strainatate de respectarea altor masuri de reducere a riscului in cazul calatoriei”, a subliniat comitetul OMS la intalnirea sa din data de 14 ianuarie, conform comunicatului disponibil aici.