3 februarie 2023
  • Un comerciant ar putea interzice intrarea în magazinul său persoanelor care nu au fost vaccinate împotriva Covid-19, în Elveția

În decembrie, organizatorii de concerte private din Elveția, care erau șomeri, au întrebat dacă li se permite să accepte doar spectatorii vaccinați împotriva Covid-19, în speranța de a-și putea relua activitățile rapid. Întrebarea l-a făcut pe ministrul Justiției Karin Keller-Sutter să se consulte cu experții.

Răspunsul a venit puțin înainte de Crăciun: brutarul, măcelarul sau coaforul pot să ceară certificatul de vaccinare înainte de a-ți permite să intri, scrie lepoint.fr.

Într-adevăr, comercianții privați au dreptul să trateze persoanele vaccinate diferit de cele care nu sunt, explică Tages-Anzeiger din Zurich într-un articol intitulat „Nicio intrare în bar fără vaccinare“. Ingrid Ryser, purtătorul de cuvânt al Biroului Federal (Ministerul Justiției și Poliției), explică în cotidianul german că „în relația dintre două persoane private se aplică principiul autonomiei private. Acest lucru se aplică atât pentru o vizită la un coafor sau un restaurant, cât și pentru o participare la un eveniment major“.

Purtătorul de cuvânt adaugă: „Atât timp cât nimic altceva nu este reglementat, toată lumea are libertatea de a decide cu cine să semneze un contract. Acest lucru este prevăzut pentru respectarea principiilor protecției datelor. Informațiile conținute într-un registru de vaccinare sunt date personale intime“.

Tot în Tages-Anzeiger, Eva Maria Belser, profesor de drept constituțional și administrativ la Universitatea din Fribourg, denunță acest potențial apartheid. Din punctul ei de vedere, este nevoie urgentă de „un cadru legal, cât mai restrâns posibil, care să specifice ce este și ce nu“, dacă nu se dorește să trăiască într-o lume „în care va trebui să scoți fișa de vaccinare în fața fiecărei brutării și a restaurantelor“. Mai ales că nu există nicio obligație de vaccinare din partea statului.

1 thought on “O lume „în care va trebui să arăți că ești vaccinat dacă vrei să cumperi pâine“.

Lasă un răspuns