
Magistrații au decis că obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiu deschis este ilegală. Decizia nu este, însă, definitivă și poate fi atacată cu recurs.
Curtea de Apel București a admis, miercuri, Minodorei Ion, o avocată din Constanța, și a scos în afara legii articolul 4 pct.15 din ordinul DSU, potrivit căruia cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție inclusiv în spațiile publice deschise.
Acțiunea a fost introdusă săptămâna trecută. Primul termen a avut loc luni, pe 21 decembrie, iar astăzi magistrații au ajuns la concluzia că articolul respectiv este ilegal. Hotărârea instanței nu este, însă, definitivă, iar Departamentul pentru Situații de Urgență are la dispoziție trei zile în care să facă recurs.
“Am formulat o acțiune împotriva Departamentului pentru Situații de Urgență, am atacat, din ultimul ordin articolul 4 pct.15, cel care prevede măsura obligării purtării măștii în spațiile deschise. Am avut termen pe data de 21 decembrie, s-a pus în vedere DSU să depună toată documentația care stă la baza întocmirii ordinelor de carantină, respectiv de prelungire a carantinei în Constanța. Instanța a dispus ca DSU să dispună documentația sub sancțiunea amenzii judiciare. Raed Arafat invocase niște texte de lege, legea 55 din 15 mai 2020 etc, dar în niciuna nu exista menționat, în mod expres, obligarea purtării măștii și în spații deschise. Nu am atacat altceva din aceste ordine, ci strict această prevedere”, a declarat, pentru Focus Press, avocata Minodora Ion, originară din Constanța.
Incheierea de ședință:
“Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Ministerul Afacerilor Interne.Respinge acţiunea formulată împotriva pârâtului Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Ministerul Afacerilor Interne, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite excepţia tardivităţii cererii de chemare în judecată iniţiale.Respinge cererea de chemare în judecată iniţială, ca tardiv formulată.Admite cererea completatoare. Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei „…şi deschise”. Cu recurs în maxim două zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal.Pronunţată în şedinţă publică azi 23.12.2020.’”
În cazul în care decizia instanței va rămâne definitivă, acest lucru va produce, mai mult ca sigur, efecte la nivel național. În prezent, persoanele care nu poarta masca în spațiile publice deschise riscă să primească o sancțiune cuprinsă între 500 și 2.500 lei.