14 iunie 2024

În paralel cu producerea de carne sintetică cu ajutorul inteligenţei artificiale, cercetătorii de la Universitatea Gent (Belgia) au creat o grăsime din larve de muscă Hermetia illucens, care ar putea înlocui untul folosit la fabricarea napolitanelor, biscuiților și prăjiturilor,scrie ZiuaNews.

Produsul respectiv se extrage cu centrifuga dintr-un bol cu apă în care se introduc larvele muștei respective, după care se blenduieşte pentru a crea o pastă groasă prezentată drept unt. Cercetătorii belgieni susţin că utilizarea „untului” de insecte este mai prietenoasă cu mediul înconjurător decât produsele lactate.

Deoarece s-au găsit destui adepţi care să consume „alimentele” viitorului, Elveția a devenit din luna mai 2017 prima țară europeană care a autorizat în urma unei modificări legislative vânzarea de mâncăruri pe bază de insecte.

Astfel, lanțul de supermarketuri Coop a scos la vânzare o chiftea produsă de laboratorul elvețian Essento care conţine carne de insecte combinată cu orez, morcovi, oregano și chilli. Suprinzător, acest gen de „aliment” nu e deoc ieftin, astfel că un pachet cu 10 „snak-uri” din insecte costă 35 de franci elveţieni.

Lasă un răspuns