16 septembrie 2024

Prețurile benzinei și al motorinei au crescut în luna ianuarie, în contextul în care o majorare a prețurilor carburanților generează creșterea costurilor în majoritatea domeniilor economice, iar scumpirile sunt transferate populației care plătește mai mult pentru servicii și produse. Totul se datorează ordonanței trenuleț a guvernului Ciolacu. Măsurile lui Ciolacu au făcut praf economia, iar multe firme vor ajunge în faliment.

Prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 4,1% față de luna trecută, iar în acest moment un litru de benzină standard se comercializează cu prețuri situate între 6,76 lei și 6,90 lei, informează Rador Radio România.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 3,7% în ultima lună, iar acum motorina standard se vinde cu prețuri între 7,22 lei și 7,35 lei pentru un litru.

În această perioadă, România se află pe locul patru în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru și Malta și pe locul trei în ceea ce privește cel mai mic preț la motorină, după Bulgaria și Malta.

Accizele cresc în două etape

Nivelul accizelor pentru combustibili creşte de două ori în 2024, prima majorare survenind chiar la 1 ianuarie 2024, în cazul benzinei fără plumb acciza urcând de la 1.776,30 lei/1000 litri la 2.019 lei/1000 litri, iar la motorină a urcat de la 1.632,81 lei/1000 litri la 1.850 lei/1000 litri, potrivit Ministerului Finanţelor.

Prețurile benzinei și motorinei vor crește din nou la mijlocul anului. O nouă creştere a accizelor este prevăzută de la 1 iulie 2024, când acciza la benzină fără plumb va urca la 2.382,84 lei/1000 litri, iar acciza la motorină va ajunge la 2.183,85 lei/1000 litri.

Rata anuală a inflaţiei se va mări în ianuarie şi îşi va relua apoi descreşterea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023, potrivit Băncii Naţionale a României, unul dintre motivele creșterii inflației fiind scumpirea carburanților.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună a anului curent şi îşi va relua apoi descreşterea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023. Creşterea va fi antrenată de majorarea şi introducerea în luna ianuarie a unor taxe şi impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare, în timp ce scăderea ulterioară a ratei inflaţiei va avea, pe mai departe, ca resorturi majore factori pe partea ofertei – prioritar efecte de bază dezinflaţioniste şi corecţii descendente ale cotaţiilor materiilor prime agroalimentare şi ale cotaţiei ţiţeiului -, precum şi dinamica în descreştere a preţurilor importurilor”, se spune în comunicatul BNR privind decizia de politică monetară, relatează Agerpres.

Lasă un răspuns