17 iunie 2024

Apar noi dezvăluiri șocante din dosarul șpăgilor de angajare la spitalul Botoșani. Șefa de la ATI care colecta plicurile candidaților cu zeci de mii de lei a fost decorată de președintele Klaus Iohannis în pandemie. Aceasta se plângea că nu se organizau concursuri, în timp ce, potrivit DNA, se încasau șpăgi inclusiv de la cei care veneau să dea examenul chiar dacă îl picau. La pediatrie, mita era de 15.000 de euro. Peste zece persoane au fost arestate pentru 30 de zile în dosarul fraudării de la Mavromati. 

Un medic decorat de președintele Klaus Iohannis se află printre cele 11 persoane reținute în dosarul angajărilor pe șpagă la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani. Este vorba despre Claudia Malancea, medic primar de anestezie şi terapie intensivă.

Claudia Malancea, medicul-șef al Secției ATI de la Botoșani, a fost decorată de președintele Iohannis de Ziua Națională în 2021, la Palatul Cotroceni.

Acum se află printre cele 11 persoane arestate pentru 30 de zile, acuzate de luare de mită și trafic de influență.

Spitalul de Urgență „Mavromati” în care Claudia Malancea era la Secția ATI este același în care a murit și tânăra Alexandra Ivanov, de 25 de ani, însărcinată și lăsată de medici să agonizeze. Tânăra a murit pe 18 august 2023, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. A ajuns la spital pe 17 august 2023, în jurul orei 23.30, după ce a acuzat dureri şi hemoragie. După analize şi perfuzie, a fost ignorată total de cadrele medicale, toată noaptea. A doua zi dimineaţă, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit considerabil, decedând în Secţia de ATI. Aceasta nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

La o lună de la moartea acesteia, șefa secției care colecta plicurile de la examene se plângea de deficitul de personal.

„De când am preluat eu coordonarea secției nu au fost organizate concursuri. (…)  Noi suntem în deficit cu 7 posturi vacante (medici), infirmieri 11 posturi vacante”, declara Claudia Malancea la sfârșitul lunii august acest an.

Claudia Malancea, doctorița specialistă în șpăgi premiată de Iohannis în pandemie cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, primea, la 7 luni după decorare, 14.000 de lei de la de 14 candidați.

Președintă a Comisiei de examen, Malancea a colectat tot timpul plicurile de la candidați.

Potrivit DNA, Claudia Malancea este acuzată de 3 infracțiuni de luare de mită.

ȘPĂGI DE 15.000 DE EURO LA PEDIATRIE, DOI ANI FĂRĂ VENIT

Candidat: „Știu sigur cine va lua examenul, că s-au dat bani, de la 5.000 de euro în sus. (…) Colega mea i-a cerut 15.000 de euro la Pediatrie la Botoșani. (…) Sunt 750 de milioane, trebuie să muncești doi ani fără să mănânci, fără să nimic… ca să scoți banii ăia”.

Procurorii au strâns sume de până la 80.000 de euro în urma perchezițiilor la medicii șpăgari.

SPĂGILE DE MII DE EURO PENTRU UN POST DE ÎNGRIJITOR LA SPITAL

Candidat: „E între 7.000 şi 10.000 (n.r. de euro). Şi ca să intri îngrijitor, spălătoreasă, este între 3.000 şi 5.000 (de euro, n.r.). Sau 7.000. În ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari… și salariu frumos”.

Un personaj cheie este Coca Stela Crîșmaru, directoarea de îngrijiri, care a fost și ea arestată pentru 30 de zile.

DIRECTOAREA A SCĂPAT TOATE PLICURILE CU ȘPĂGI DUPĂ CE S-A ÎMPIEDICAT

Candidat 1: „Coca (n.r. Coca-Stela Crâşmaru, directoare de îngrijiri), într-o zi, urca scările şi când a ajuns în capăt, sus, s-a împiedicat… I-a căzut geanta şi din geantă au sărit nu ştiu câte plicuri. Le-a strâns repede, nu ştia cum să adune plicurile.”

Lasă un răspuns