17 iunie 2024

Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România solicită guvernului să intervină de urgență pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina cel puțin pentru o perioadă de 3-4 luni, anunță președintele Federației, Florentina Iacob.

În adresa formulată de Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România se arată faptul că industria zahărului românesc a trecut prin momente grele și în țară mai există doar două fabrici de zahăr, arată Agrointel.

”Prețurile cu care se ofertează astăzi zahărul de proveniență ucraineană sunt de 500-600 de euro/ton a zahăr alb în vreme ce fabricile de zahăr nu pot produce zahărul sub 800 de euro/tonă zahăr alb. Această diferență substanțială pune în pericol continuarea activității în fabricile de zahăr, periclitând cultura sfeclei de zahăr în România, existând pericolul abandonării de către fermieri a acești culturi având pe cale de consecință distrugerea industriei zahărului românesc, industrie cu o tradiție de peste 150 de ani ”, a arătat Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Lasă un răspuns