7 noiembrie 2024

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 39 de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional organizat constituit într-o companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei, informează mesajul.ro.

Este vorba despre fostul ISCIR, actual Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, unde mai mulţi angajaţi ar fi făcut peste 400 de achiziţii fictive în numele companiei, împărțindu-și banii între ei. Prejudiciul se apropie de 10 milioane de lei.

În acest dosar a fost reținută și mai apoi plasată în arest la domiciliu, Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI, nemțeanul Radu Timofte. Ea conduce CNCIR, supraviețuind în funcție tuturor guvernărilor: PSD, PNL, PNL-USR-UDMR, PSD-PNL-UDMR.

Conform reporteris.ro, ea avea anul trecut o remunerație fixă lunară de 37.200 lei (brut), adică aproximativ 22.000 lei bani în mână. La care se adaugă, aferent îndeplinirii criteriilor de performanță pentru anul trecut, încă 669.600 lei brut. Cu indemnizația fixă și cu cea variabilă, reiese o medie lunară netă de 54.000 lei. Cam de 3 ori cât salariul președintelui.

Ioana Timofte a fost reținută de procurorii DIICOT pentru 24 de ore, pentru delapidare, constituire de grup infracţional organizat și spălare de bani, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Procurorii DIICOT acuză faptul că, în ultimii 3 ani, un grup infracţional organizat condus de directoarea generală a companiei, Ioana Timofte, ar fi făcut achiziţii fictive de produse consumabile, cum ar fi articole de curăţenie, birotică şi papetărie sau materiale de construcţii, cu scopul de a delapida instituţia.

Reţeta – potrivit procurorilor DIICOT – era simplă: directorii companiei ar fi fost atenţi astfel încât „să se încadreze în plafonul legal pentru achiziții directe” ca să nu fie nevoie să facă licitaţii, cumpărau doar consumabile şi numai de la firme ale membrilor grupului infracţional organizat, făceau plăţile, însă produsele nu erau livrate, iar banii astfel delapidaţi se împărţeau între ei. Aşa ar fi produs un prejudiciu de aproape 2 milioane de euro.

Procurorii au montat camere de supraveghere în birourile directorilor de la Compania pentru Controlul Cazanelor şi au constatat că manipulau genţi şi saci cu bani delapidaţi.

„La data de 03.05.2023, ora 09:59:45 numita I.VA. (directoarea comercială – n.r.) ajunge la birou având în mână un sac de culoare neagră pe care îl pune pe birou. Răspunde la un salut al unui coleg de serviciu spunând: „Hello, hello!”, după care aceasta se îndreaptă către ușa biroului pentru a o încuia lăsând cheile în butucul ușii.

După ce încuie ușa biroului aceasta își pune geanta pe un obiect de mobilier de culoare neagră aflat în dreapta biroului.

În continuare, numita se îndreaptă în stânga biroului, după care se întoarce la birou și ia sacul de culoare neagră. Din sac, scoate mai întâi un teanc cu bani, după care scoate o pungă de cadou de culoare neagră în care sunt mai multe sume de bani pe care le ia și le pune pe birou.

Tot în sacul de culoare neagră se află și o pungă de cadou de culoare albă și roșie de dimensiuni mai mici din care scoate alte teancuri cu bani și pune cele două pungi de cadou pe sacul de culoare neagră, banii fiind organizați în dreapta acestora.

Numita I.V. se așază pe scaunul din birou și începe să organizeze toate teancurile de bani în funcție de valoarea acestora efectuând și o numărătoare a acestora în șoaptă, ultimul număr pronunțat fiind „12”.

La ora 10:01:16 se aude o bătaie la ușa biroului numitei I.V., iar aceasta se oprește din orice activitate pentru a nu mai face niciun zgomot. În continuare, aceasta mută punga de cadou de culoare neagră în dreapta biroului și dă drumul la televizorul din birou.

Începând cu ora 10:01:43 și până la ora 10:11:00 numita I.V. numără fiecare teanc cu bani de pe birou (la o numărătoare paralelă a organelor de cercetare penală s-a stabilit că fiecare teanc cu bani era alcătuit din aproximativ 100 de bancnote), punând pe fiecare în parte după terminarea numărătorii lângă punga de culoare albă și roșie, cu excepția a două dintre ele, grupându-le astfel în funcție de valoare bancnotelor.

Începând cu ora 10:11:00 aceasta se ridică de pe scaun și se îndreaptă către geanta aflată pe suportul de culoare neagră din dreapta biroului și scoate din un alt teanc cu bani pe care îl numără stând în picioare.

După ce termină de numărat aceasta pune banii înapoi în geantă și ia o altă sumă de bani pe care o numără și pe aceasta. La finalul numărătorii, de la baza teancurilor cu bani așezate lângă punga de cadou de culoare roșie ia un teanc cu bani pe care pe care îl pune lângă cele două teancuri sus-menționate așezate separat, punând pe cel ce tocmai l-a numărat peste toate celelalte.

În continuare începe să numere și să aleagă mai multe bancnote din acele două teancuri, iar la ora 10:14:05 aceasta ia din geantă un portofel ce pare a fi de culoare roșie și pune mai multe sume de bani în acesta.

La ora 10:16:20, numita IVAN VASILICA se îndreaptă către ușa biroului pentru a o descuia și iese din birou închizând ușa”, arată procurorii DIICOT în ordonanţa de începere a urmăririi penale consultate de G4media.ro.

Directoarea Ioana Timofte şi-ar fi mobilat un apartament cu 100.000 de euro, bani delapidaţi de la instituţie.
„Faptul că parte din aceste sume de bani erau însușite de suspecta Timofte Ioana – director general al CNCIR SA rezultă din conținutul convorbirilor interceptate în cauză, purtate între Ștefan Bogdan Ciprian (director administrativ, fost director comercial – n.r.) și Ivan Vasilica (director comercial – n.r.) cu privire la identificarea unei soluții de a achiziționa din acești bani mobilier în valoare de 70.000 – 100.000 de euro pentru un apartament deținut de Timofte Ioana.

Într-o altă convorbire înregistrată de procurori, directorul administrativ Bogdan Ştefan se plânge cât de greu este să cumpere mobilierul pentru directoarea generală Ioana Timofte cu banii delapidaţi de la compania de stat.

„De asemenea, în data de 25.04.2023, ora 09:19, numitul Ștefan Bogdan Ciprian poartă o discuție despre mobilierul pe care îl urmează să îl achiziționeze pentru directoarea companiei – Timofte Ioana, și cu numita Stancu Oltea-Maria (directoarea economică – n.r.):

Produsele achiziţionate fictiv erau distribuite fictiv către departamentele companiei pentru „a fi consumate”.

„Ulterior, pentru a scădea din gestiune stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

Averea Ioanei Timofte, conform jurnaliștilor de la reporteris.ro:

Până ieri seara, pe site-ul CNCIR nu fuseseră afișate declarațiile de avere completate în 2022. Ultimele disponibile sunt cele din 2021 pentru anul anterior. Astfel, potrivit actului semnat pe 10 iunie 2021, Ioana Timofte deține:

* 1.450 mp teren intravilan comuna Horia (jud. Neamț) – donație părinți
* 830 mp teren intravilan Iași – donație părinți
* casă de locuit 100 mp, comuna Horia (jud. Neamț) – donație părinți (2013)
* apartament București 178 mp, vânzare-cumpărare (2013)
* casă de locuit Iași 230 mp – donație părinți (2016)
* apartament București 112 mp, vânzare-cumpărare (2018)
* automobil Peugeot 607 (fabricat în 2005)
* automobil Mercedes (fabricat 2010)
* automobil Volkswagen (fabricat 2018)
* bijuterii dobândite 2002 – 2021 în valoare estimată de 80.000 euro
* active financiare în valoare cumulată de aproximativ 50.000 euro
* acțiuni și părți sociale la SC Construcții Feroviare Moldova și Ferovia Pres moștenite de la tată
* 7.200 euro venit anual obținut din închirierea unui apartament
* credit imobiliar în valoare de 78.000 euro
* salariul de director general CNCIR aferent anului 2020, sumă netă: 228.000 lei (o medie lunară de 19.000 lei)
* peste 87.000 lei și 75.000 euro moștenire tată
* pe pagina de Facebook, la fotografia de coperta are imaginea cu bordul unui autoturism Tesla S, mașină care are de nouă un preț de 90.000 euro. Deși a fost întrebată de prieteni dacă-i aparține, Timofte nici n-a confirmat, nici n-a infirmat. În declarația sa de avere a menționat un leasing auto de 43.000 euro.

Lasă un răspuns