13 decembrie 2024

Chestionat despre câţi bani ar fi colectaţi la bugetul de stat prin această măsură de creştere a taxelor la nivel local, liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu a răspuns: „Era estimarea făcută pe grila notarială ce ar fi dus aproape de 700 milioane euro”.

„Mai ales că avem un jalon în PNRR şi o recomandare a organismelor internaţionale penru că, în România, 2% din PIB reprezintă taxa pe proprietăţi. Media europeană este de 4%”, a completat Ciolacu.

Pe 20 septembrie, Marcel Ciolacu preciza că impozitarea proprietăţilor în funcţie de grila notarială ar putea fi amânată sau schimbată, dacă nu poate fi implementată în forma actuală.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercurea trecută, chestionat despre amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie. Şeful Executivului a mai spus că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.

Guvernul a adoptat un proiect de OUG, în luna iulie, care a modicat impozitarea proprietăţilor, de la 1 ianuarie 2023. Prin urmare, va fi făcută trecerea de la impozitul în funcţie de zonă şi materialele de construire utilizate la impozitul pe valoarea proprietăţii stabilită în funcţie de grila notarială. Actul normativ aprobat de Executiv este în procedură parlamentară, unde pot fi aduse schimbări.

Lasă un răspuns