2 februarie 2023

Andrei Marga, fost ministru de Externe și al Educației și fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, a declarat în timpul unei conferințe desfășurate vineri la Alba Iulia, că Ucraina se află în ”frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

„Suntem într-o situaţie absolut specială şi o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefireşti. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiţia, României – Bucovina şi Rusiei – Donbasul şi Crimeea. Sunt teritorii ale altor ţări. Ne cramponăm, va fi conflict. Să fim foarte limpezi, cât timp nu se rezolvă printr-o discuţie şi cu America şi cu Rusia, Germania, Ucraina şi cu China şi nu se va ajunge la un acord, nu va fi linişte în Europa. Nefiind linişte, democraţia va suferi”.

„Ar trebui ca supraputerile Statele Unite, China, Rusia şi Uniunea Europeană să aibă o înţelegere pentru o nouă structură de securitate în Europa şi în lume”.

„Cât timp nu e această structură de securitate, iar toate părţile se înarmează şi vin pe câmpul de luptă din Ucraina, nu va fi posibilă democratizarea nici în Ucraina, nici în rest. Şi restul e într-un fel confiscat şi deturnat de la democraţie. (…) Acolo mai e mult până la democraţie, acolo la ora actuală partidele sunt interzise, televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele. Acolo sunt oameni foarte bogaţi care pleacă cu banii din ţară. O ţară din care marea parte a oamenilor pleacă cu bani, cu tot, n-are cum să fie nici democraţie, nici dezvoltată”, a completat fostul ministru al Educaţiei.

„România nu are ce căuta în acest război”, a transmis Andrei Marga, adăugând că ţara noastră „are toate resursele să nu sufere cu criza energetică”.

Lasă un răspuns