2 februarie 2023

Extinderea sancțiunilor impuse Federației Ruse și recentele amenințări la adresa Ungariei l-au determinat pe Viktor Orban să ia atitudine. Premierul maghiar se declară un critic dur al actualei politici duse de Bruxelles și nu se ferește să dea de înțeles că Budapesta ar putea ieși din UE!

RFE, citând surse din partidul Fidesz, scrie că Viktor Orban a făcut aceste remarce în cadrul unei întâlniri avute vineri, 16 septembrie, cu apropiații săi, în localitatea Kotcse, situată în vestul Ungariei.Întrevederea, deși una în spatele ușilor închise, a ajuns, totuși, în presa de specialitate, punctează și Reuters.

Viktor Orban amenință cu ieșirea din UE, RFE l-a citat pe Orban spunând că, până în 2030, cele patru naţiuni din grupul Visegrad ar putea deveni contribuabili neţi la bugetul UE. Or asta presupune, zice liderul de la Budapesta, o regândire a beneficiilor şi dezavantajelor continuării apartenenţei la blocul comunitar.

În lipsa unei evaluări pozitive, Ungaria ar trebui să tragă propriile concluzii, a declarat Orban, potrivit RFE/RL, sugerând că ar putea recomanda ca Ungaria să părăsească UE în acel moment.

Executivul UE va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupţie, au declarat miercuri doi oficiali, în ceea ce ar fi prima măsură de acest fel împotriva lui Orban.

Un critic vocal al Bruxelles-ului, Orban a declarat în septembrie anul trecut că Ungaria trebuie să rămână membră a UE pentru a asigura accesul continuu la piaţa sa unică. El a spus atunci că Ungaria va fi printre puţinii care vor rămâne în UE dacă aceasta se va desfiinţa vreodată.

Lasă un răspuns