17 iunie 2024

Articol preluat yogaesoteric.net

Ați auzit de termenul Internet of Bodies (IoB)? Acesta poate trezi câteva gânduri care nu au nicio legătură cu adevărata natură a termenului, dar este vorba despre utilizarea trupului uman ca o nouă platformă de date. La început, acest concept pare destul de înfiorător, dar atunci când îți dai seama de posibilitățile pe care le creează, devine destul de interesant. Aici vom explora care este Internetul Organismelor, câteva exemple utilizate astăzi și câteva dintre provocările pe care le prezintă.

Ce este Internetul Trupurilor (IoB)?

Când Internet of Things (IoT) (Internetul Obiectelor) se conectează la trupul tău, rezultatul este Internet of Bodies (IoB). Internet of Bodies (IoB) este o extensie a IoT și, practic, conectează trupul uman la o rețea prin dispozitive care sunt ingerate, implantate sau conectate la trup într-un fel sau altul.

Odată conectate, datele pot fi schimbate, iar trupul și dispozitivul pot fi monitorizate și controlate de la distanță.

Există trei generații de dispozitive pentru Internetul Trupului, care includ:


– Corp extern: Acestea sunt dispozitive care pot fi purtate, precum Apple Watches sau Fitbits, care ne pot monitoriza sănătatea;


– Corp intern: Acestea includ stimulatoare cardiace, implanturi cohleare și pilule digitale care intră în corpul nostru pentru a monitoriza sau controla diverse aspecte ale sănătății noastre;


– Corp încorporat: Cea de-a treia generație a internetului trupurilor este o tehnologie încorporată, în care dispozitivul și trupul uman sunt unite între ele și au o conexiune în timp real la o mașină aflată la distanță.

Progresul în conectivitate wireless, materiale și inovație tehnologică permite dispozitivelor medicale implantabile (IMD) să se extindă și să fie viabil în multe aplicații.

Exemple de dispozitive de utilizare a internetului în organism, sau care urmează să fie dezvoltate

Cel mai recunoscut exemplu de Internet of Bodies este un defibrilator sau stimulator cardiac, un dispozitiv mic pus în abdomen sau în piept pentru a ajuta pacienții cu afecțiuni cardiace să controleze ritmurile cardiace anormale cu impulsuri electrice.

În 2013, fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Dick Cheney, a înlocuit defibrilatorul conectat la WiFi cu unul fără capacitate WiFi. S-a temut că ar putea fi asasinat prin șoc electric dacă un agent necinstit ar pirata dispozitivul.

O „pastilă inteligentă” este un alt dispozitiv IoB. Aceste pastile au senzori electronici comestibili și cipuri de computer. Odată înghițite, aceste pastile digitale pot colecta date de la organele noastre și apoi le pot trimite pe un dispozitiv aflat la distanță, conectat la internet.

Acum se folosește prima pilulă de chimioterapie digitală care combină medicamentele pentru chimioterapie cu un senzor care captează, înregistrează și împărtășește informațiile cu furnizorii de servicii medicale (cu acordul pacientului) cu privire la doza și timpul administrării medicamentului, plus alte date despre odihnă și activitate, ritmul cardiac și altele.

„Lentile de contact inteligente“ – sunt în curs de dezvoltare; integrează senzori și chip-uri care pot monitoriza diagnostice de sănătate pe baza informațiilor din ochi şi din lichidul prezent în ochi. O lentilă de contact inteligentă în dezvoltare își propune să monitorizeze nivelurile de glucoză, ceea ce le va permite diabeticilor să își monitorizeze nivelul de glucoză fără a face testări repetate pe parcursul zilei.

Lasă un răspuns