Ministerul Justiției a transmis luni Comisiei Europene proiectele legilor Justiției și ale Codurilor penale, în cadrul cooperării din cadrul MCV, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Termenul asumat de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legile Justiției este 30 iunie 2023, iar în cazul Codurilor penale, 31 decembrie 2022.
Proiectele legilor Justiției au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției în septembrie 2020 și au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021. Promovate inițial de Ministerul Justiției spre avizarea CSM în 2021, aprobarea de către Guvern și, ulterior, adoptarea de către Parlament, procesul a rămas nefinalizat la mijlocul anului 2021, susține Ministerul Justiției în comunicatul citat. Ministerul Justiției a reluat procesul de promovare în decembrie 2021.
În ceea ce privește procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, acesta s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern și, ulterior, în Parlament. La fel ca în cazul legilor Justiției, în anul 2022, Ministerul Justiției a reluat și finalizat procedurile necesare pentru promovarea proiectelor.
Liderul Partidului Ecologist numește trădare de țară faptul că ministrul justiției României, un stat suveran, își trimite spre aprobare legislația țării către o altă putere.
„Predoiu, un mare incompetent și un trădător de țară s-a apucat să trimită Comisiei Europene spre aprobare legile justiției și ale codurilor penale. Păi când ești ministrul justiției într-un stat suveran și trimiți tu de bună voie spre aprobare unei alte puteri tocmai legislația țării tale, nu ești tu un mare trădător? Predoiu a mai făcut odată praf legile justiției și codurile în ultimul său mandat. Ne putem da seama ușor că el odată ajuns pe funcție reprezintă “alte” interese, nu pe cele românești.
Ceea ce ar trebui să înțeleagă acest zero al justiției este că ROMÂNIA NU ESTE COLONIE ca să aibă nevoie de acceptul cuiva pentru a modifica legile justiției! Dacă avem nevoie de acceptul Înaltei Porți de la Bruxelles de ce nu desființăm Parlamentul României și să legifereze pt noi Parlamentul European? Nu suntem vasalii nimănui și nu trebuie să cerem aprobarea nimănui pentru a ne modifica legile justiției și codurile penale… Acest demers ar trebui urmat de o demisie de onoare, dar nu putem vorbi despre onoare în cazul lui Predoiu”, scrie Dănuț Pop în comunicatul PER.