29 ianuarie 2023

China a replicat dur Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, după ce acesta a avertizat Beijingul să nu susțină Rusia în timpul agresiunii asupra Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al misiunii chineze la UE a răspuns că țara sa nu are nevoie de lecții de la „abuzatori ai dreptului internațional”.

„Am luat notă de remarcile relevante. Poporul chinez poate să relaționeze din plin la durerile și suferințele altor țări pentru că noi nu vom uita niciodată cine ne-a bombardat Ambasada din Republica Federală a Iugoslaviei. Nu avem nevoie de lecții despre justiție din partea abuzatorului dreptului internațional. Ca o rămășiță a Războiului Rece și cea mai mai mare alianță a lumii, NATO continuă să se extindă din punct de vedere geografic și al razei operațiilor. Ce fel de rol a jucat în pacea și stabilitatea mondială? NATO trebuie să reflecteze bine”, a răspuns oficialul chinez pe siteul misiunii chineze la UE.

China se referă la bombardarea, de către NATO, a Ambasadei sale de la Belgrad, în timpul atacului alianței asupra Iugoslaviei, pe 7 mai 1999(foto).

Conform NATO, evenimentul s-a produs din greșeală, alianța dorind să bombardeze o clădire a guvernului de la Belgrad, din apropiere. Președintele Bill Clinton și-a cerut scuze pentru incident.

În urma bombardamentului au murit trei persoane și au fost rănite 20.

În altă ordine de idei, oficialii chinezi au anunțat că președinții SUA și ai Chinei, Joe Biden și Xi Jinping, vor discuta vineri despre „probleme importante” care privesc ambele părți, scrie r3media.ro

Lasă un răspuns