17 iunie 2024

Războiul din Ucraina este „o catastrofă” pentru lume care va reduce creșterea economică globală, a declarat președintele Băncii Mondiale pentru BBC.

„Războiul din Ucraina vine într-un moment prost pentru lume, deoarece inflația era deja în creștere”, a spus David Malpass.

El a subliniat că cea mai mare preocupare a lui este „cu privire la pierderea de vieți omenești”.

Se crede că mii de civili și soldați au fost uciși de lupte.

Malpass a spus că impactul economic al războiului se întinde dincolo de granițele Ucrainei, iar creșterea prețurilor globale la energie, în special, „i-a lovit cel mai mult pe cei săraci, la fel ca și inflația”.

Prețurile alimentelor au fost, de asemenea, împinse în sus de război și „sunt o problemă foarte reală pentru oamenii din țările sărace”.

Malpass subliniază că atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari producători de alimente. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea soarelui, Rusia fiind pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Cele două țări reprezintă 60% din producția globală.

Cele două țări reprezintă, de asemenea, 28,9% din exporturile globale de grâu, potrivit JP Morgan. Prețurile grâului la bursa din Chicago s-au tranzacționat la maxime ale ultimilor 14 ani.

Livrările Rusiei cu aceste mărfuri sunt restricționate din cauza sancțiunilor, care îngreunează achizițiile de produse pentru restul lumii. Aprovizionarea ucraineană a fost oprită deoarece luptele au închis porturile țării.

„Nu există nicio modalitate de a ne adapta suficient de repede la pierderea aprovizionării din Ucraina și Rusia, iar asta se adaugă la prețuri”, a spus Malpass.

El spune că același lucru este valabil și pentru aprovizionarea cu energie din Rusia și este deosebit de dăunător pentru Europa de Vest, unde guvernele „au neglijat alte căi de a avea suficientă electricitate”. Aproximativ 39% din energia electrică a UE provine de la centrale electrice care ard combustibili fosili, iar Rusia este cea mai mare sursă de petrol și gaze.

Pe măsură ce UE caută să-și accelereze tranziția către alte surse de energie, guvernul lui Vladimir Putin „ar putea să-și piardă definitiv unele dintre piețe”, a spus Malpass. O astfel de pierdere a veniturilor este doar o modalitate prin care acest război va afecta standardele de trai în Rusia, la fel și scăderea valorii rublei și inflația

Banca Mondială a angajat 7,9 miliarde de dolari pentru a ajuta la dezvoltarea economiei Ucrainei de la revoluția din 2014. Acești bani au ajutat țara să instituie reforme economice ample, inclusiv privatizări în sectoarele energetice și bancare, precum și eforturi de a face terenurile agricole mai productive.

Malpass este îngrijorat de faptul că războiul va aduce prejudicii pe termen lung acelor schimbări de care au beneficiat economia și oamenii Ucrainei.

Dorința de a opri regresul lor este unul dintre motivele pentru care Banca Mondială este în proces de a crea un pachet de ajutor de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina, care se așteaptă să fie aprobat în următoarele zile.

„Va ajuta la finanțarea bugetului Ucrainei”, a spus Malpass. Odată cu prăbușirea veniturilor fiscale din cauza războiului, va ajuta la plata unor lucruri precum salariile guvernamentale, asistența socială și proviziile de urgență.

Directorul Băncii Modniale este conștient că, pe lângă riscul pentru viețile a milioane de ucraineni, războiul ar putea „fi un regres [economic] de durată, în care Rusia îi trage spre Rusia, sub ideile, obiectivele unui lider individual”.

„Venitul lor pe cap de locuitor a scăzut sub cel al Chinei, în parte, din cauza administrării economice proaste și pentru că au menținut cu adevărat un astfel de sistem centralizat de luare a deciziilor sub Putin deocamdată, încă din 2000”.

El adaugă: „Riscul este ca Ucraina să fie controlată de asta”.

Lasă un răspuns