29 ianuarie 2023

În cadrul unui interviu fost ministru al Economiei, Varujan Vosganian a putut face o analiză aplicată despre o criză de o amploare cum nu s-a mai văzut în 3 decenii de la Revoluție.Varujan Vosganian a deținut portofoliul Economiei într-o perioadă când ministerul de resort includea și Energia, deci vorbește în deplină cunoştinţă de cauză.

„Nu se anunţă zile deloc bune pentru economia românească având în vedere inflaţia şi creşterile de preţuri la carburanţi şi în facturile de energie.
Creșterile vor fi în lanț la toate nivelurile, așa cum deja se observă. Prima cauză care a dus la criza energiei este lipsa unei strategii energetice”, a spus Vosganian.

„România e singura țară din Uniunea Europeană care are hidrocarburi, gaz, petrol în platoul continental. În mod normal noi nu ar fi trebuit să avem o problemă în ceea ce privește creșterea prețului gazelor. Avem suficiente gaze să asigurăm producția internă și să importăm 10-15% din necesarul de gaze.

Numai că ce-am făcut noi? Am renunțat la stabilirea prețurilor pe criteriile de profitabilitate normală, de bun simț, adică un adaos de 10-15%. Am racordat piața din România la piața europeană fără să luăm niciun fel de garanție. Prețurile din România se stabilesc ca în țările europene care nu au nici gaz, nici petrol”, a punctat Varujan Vosganian.

După 2014 prețurile s-au aliat prețurilor internaționale, a mai punctat Varujan Vosganian, moment în care își are adevărata origine criza energiei de la noi. Practic România și-a pierdut prin inabilitate și lăcomie marele său avantaj competitiv.  „Cumpărăm gazul de la Mediaș ca și cum l-am cumpăra din Arabia Saudită „.

Varujan Vosganian a observat, de asemenea, că Guvernul Boc, care i-a succedat, a compromis șansele de a utiliza resursele noastre naturale prin condițiile impuse investitorilor străini. Termocentralele 3 și 4 au fost compromise ca șansă de a fi utilizate, dar și obiective ca centrala de la Iernut au fost neglijate, consideră fostul ministru al Economiei.

Lasă un răspuns