29 ianuarie 2023

DECLARAȚIE DE PRESĂ


Domnul deputat Sebastian Ilie Suciu este revoltat de închiderea hidrocentralelor în România.

După cum bine știți, România se confruntă cu o criză energetică prost gestionată sau, mai bine zis, negestionată de guvern. Această criză nu ar fi atât de dureroasă dacă nu ar fi acompaniată de dorința de a profita de pe urma ei. Cât de patetic ar suna acest lucru, ne aflăm în situația în care statul își sabotează propriile sale resurse strategice.


Ca să justific cele enunțate mai sus, vă prezint următoarele date factologice, care din păcate constituie cruda realitate a sectorului energetic românesc:


– Sectorul energetic are o importanță strategică în existența oricărui stat, iar România s-a transformat din exportator în importator de energie electrică;


– Mai bine de o treime din capacitatea de producție de energie electrică a României, iar mai exact 35,8% (date oficiale ANRE) este dată de hidrocentrale, care în momentul de față fie sunt închise, fie merg în gol, iar România importă curent;


– Prețurile la energie au luat-o razna, iar soluții concrete nu au fost implementate și nici măcar propuse de către actuala guvernare.

Dramatic peisaj, dar drama sectorului energetic românesc nu se termină aici, ci culminează cu planurile de viitor pentru acest sector.


Ce sens ar avea să închidem hidrocentralele în timp ce importăm energie electrică? Nu ar avea sens, doar dacă se vrea privatizarea lor la un preț modic, sau cum se zice în popor – pe doi lei. Atunci scăderea artificială a producției ar scădea și prețul de listare la bursă – fiind unități puțin profitabile vor fi vândute pe doi lei. Investigațiile și probele, adunate de mine, confirmă acest lucru, de aceea vreau să avertizez că aceste manevre sunt menite să submineze economia și siguranța energetică a României, deci sunt orientate împotriva poporului român, iar AUR se va opune cu toate forțele și resursele, în conformitate cu prevederile legale, pentru a împiedica această hoție.


Actualei guvernări aș vrea să-i transmit, pe această cale, următorul mesaj: “Atenție domnilor «fanarioți», avem de-a face cu subminarea economiei și siguranței energetice a României și pentru asta veți răspunde în fața poporului, iar acest popor va fi mai puțin indulgent decât actuala legislație pe care tot voi o scrieți!”.

Deputat AUR
Sebastian Ilie Suciu

Lasă un răspuns