2 februarie 2023

Fostul ministru al Mediului, Doina Pană, vorbește în premieră pentru Deutsche Welle, despre lupta sa cu mafia lemnului și tentativa de asasinat la adresa sa încă neelucidată.

Doina Pană, fost ministru al Mediului, despre MAFIA LEMNULUI: Da. Din păcate există. Nu sunt doar în România. Sunt în multe alte țări. La fel cum există o mafie a medicamentelor, cum există la noi o mafie a manualelor, o mafie a gunoaielor.

Vă spun cu certitudine pentru că am simțit-o pe pielea mea. Evident că pleacă de la exploatatorii de arbori. Din păcate, noi în România doar 15% exploatăm în regim de prestări servicii, în rest se licitează arborii vii. Îi spunem pe picior. În momentul în care un agent economic a câștigat o licitație își i-a parcela să o exploateze, o săptămână, două, trei, depinde de cât de mare este și transportă. Ei s-au obișnuit ca la fiecare transport să mai taie un arbore în plus ilegal, evident cu complicitatea silvicilor.

Situația mea fizică devenise dezastruoasă. Eu aveam modificări pe EKG cu eminență de infarct în permanență și mă tratam la cardiologi reputați, care nu înțelegeau de ce tratamentul nu își făcea efectul. Într-un final, după câteva luni de zile(…), între timp îmi dădusem demisia pentru că pur și simplu nu puteam fizic să mai fac față. Doctorii mi-au găsit în sânge mercur în cantități mari.

Ce ma șocat cel mai tare(…), vă dați seama că nu aveau acces direct la mine și atunci au fost nevoiți să folosească oameni în care eu aveam foarte mare încredere. Acesta a fost șocul cel mai mare. Dar, vorbim de mafie și atunci nu te mai miri.

Doina Pană a mai afirmat că și-a pierdut susținerea politică(PSD) când a început războiul cu mafia lemnului, iar prețul plătit a fost enorm, având în vedere că aproape și-a pierdut viața în această luptă cu o mafie ce produce anual miliarde de dolari. 

Lasă un răspuns