6 decembrie 2024

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România s-a angajat față de autoritățile Uniunii Europene să renunțe la încălzirea cu lemne până în 2023. Astfel, se încearcă decarbonizarea sectorului de încălzire / răcire. Totodată, se dorește, prin acest cadru legislativ, și diversificarea mixului energetic, prin lăturarea lemnului ca sursă de încălzire.

Datele oficiale arată că aproape jumătate din gospodăriile din țară se încălzesc cu sobe cu lemne. În ceea ce privește mediul rural, procentul urcă, astfel că peste 80% dintre cei care locuiesc la țară încă se încălzesc la sobe cu lemne, notează profit.ro

Până în 2023, România ar trebui să renunțe la încălzirea cu lemne, fiind una dintre țintele și soluțiile ce vor intra în vigoare odată cu cadrul legislativ ce prevede decarbonizarea sectorului de încălzire răcire.

„Reforma va:

i) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată;

ii) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor;

iii) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă”, se arată în PNRR.

Proprietarii de apartamente în blocuri și asociațiile acestora sunt încurajați să își instaleze sisteme de producție de energie solară sau chiar eoliană. Astfel, ei ar putea primi stimulente financiare și proceduri de racordare simplificat.

Documentul mai arată că Romania trebuie să vină cu o nouă Strategie Forestieră Națională până în trimestrul 3 al anului 2022. Aceasta trebuie să stabilească ”criterii de sustenabilitate pentru utilizarea energetică a biomasei forestiere”.

Lasă un răspuns