2 februarie 2023

Facturile la căldură cresc semnificativ, asta după ce furnizorii vor livra gaze cu 60% mai scumpe.  Asta înseamnă că și apa caldă va deveni aproape un lux. Oamenii conectați la serviciile de termoficare speră că primăriile vor ridica și valoarea subvențiilor dacă majorările vor fi foarte mari.

Întrebat de ce gazul va fi mai scump, premierul nu a știut să răspundă, însă este optimist și spune că nu vom rămâne fără căldură în această iarnă.

„Nu rămânem fără gaze în această iarnă”, a declarat premierul Florin Cîțu, miercuri, răspunzând la o conferință de presă.

Invitat în cadrul unei emisiuni TV, Iulian Iancu, preşedinte al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, a declarat că în Bucureşti, preţul căldurii s-a dublat, astfel pentru o garsonieră, căldura va fi cât pentru un apartament.

„În primul rând rezervele de gaze din Europa sunt la o capacitate de până în 72%, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. În ţara noastră rezervele sunt chiar mai mici, de doar 60%. Acesta este unul dintre motivele scumpirii excesive a gazelor. (…) Totuşi, o serie de parlamentari europeni au cerut o anchetă asupra a ceea ce susţin că ar fi o manipulare a pieţei de către compania rusească Gazprom. Una peste alta, haosul din piaţa gazelor naturale a dus până acum la scumpiri în unele sectoare de peste 280 la sută.”, a declarat Iulian Iancu.

Lasă un răspuns