2 februarie 2023

Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu a adoptat prin HG steagul secuiesc al județului Covasna, în ziua de miercuri, 15 septembrie.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării și interminar la Sănătate, a făcut propunerea pentru modelul de steag al județului Covasna, care nu conține niciun simbol românesc. Astfel, noul drapel local a fost dat cu dedicație pentru etnicii maghiari, potrivit lui Dan Tănasă, deputat AUR.

„De mulți ani de când se încearcă împiedicarea liberă a simbolurilor noastre, a fost o provocare și o sarcină să protejăm ceea ce comunitatea noastră este îndreptățită.

În aceste luni, totuși, suntem încântați că avem mijloacele să oficializăm steagurile și emblemele. Toate steagurile și simbolurile aprobate de UDMR vor rămâne comunităților locale”, a declarat Hunor.

Steagul are în mijloc un scut albastru, care are în centru o mână de cavaler, cu o sabie care taie o inimă. Soarele, semiluna și cele trei stele reprezintă cele trei scaune ale județului. Soarele și luna sunt vechi simboluri ale secuimii după cum notează Consiliul Național Secuiesc.

„Brațul armat și sabia amintesc de vitejia secuilor grăniceri în luptele de apărare împotriva turcilor și a tătarilor, precum și inima străpunsă, ceea ce poate fi interpretat și prin jertfa adusă de strămoșii noștri în luptele de apărare”, se arată pe site-ul Consiliului Județean Covasna.

UDMR se laudă cu faptul că de când au ajuns la guvernare au fost aprobate prin hotărâre de Guvern 27 de steme și steaguri locale ale localităților controlate de UDMR”, a notat Dan Tănasă pe blogul său.

Lasă un răspuns