2 februarie 2023

Aproape 8.500 de angajați din sectorul energetic urmează să fie concediați. Cei mai mulţi vor pleca de la Complexul Energetic Hunedoara, dar și de la Complexul Energetic Oltenia, companii care produc energie electrică pe bază de cărbune.

Aceste disponibilizări fac parte din planul de decarbonare asumat de România la Bruxelles. Mai exact, România și-a asumat în fața Uniunii Europene că până în anul 2030 nu va mai produce deloc energie pe bază de cărbune, pe motiv ca acest combustibil fosil poluează și pentru că este necompetitiv, mai ales că poluatorii trebuie să plătească niște certificate de emisii de dioxid de carbon.

Pentru a nu lăsa mii de oameni fără venituri, statul va oferi plăţi compensatorii în funcţie de vechime. Minerii pot primi salarii în avans chiar și pe timp de patru ani.

Nelu Roșca, lider sindicat Complexul Energetic Oltenia, spune că această decizie este o consecință a măsurilor care au fost întreprinse sau nu au fost întreprinse de conducătorii acestui stat de a lungul timpului și care ne aduce în situația în care ne aflăm astăzi.

„A trebuit să facem un plan de concediere întins pe o perioadă de 5 ani de unde rezultă acest număr de concedieri, de aproximativ 4000 de persoane din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Acum plățile compensatorii nu se dau neapărat în funcție de vechime se dau și datorită planurilor care au fost înaintate de acești agenți economici.

Hunedoara are plan de închidere și se va acorda plăti compensatorii pe o perioadă de patru ani cu venit de completare din partea statului Român, dar care statul român le decontează din fondurile de tranziție adică din fondurile europene

Oltenia care are un plan de organizare pentru a reveni pe o linie de plutire în ce privește situația financiară lucru care e destul de greu atâta timp cât aceste certificate de carbon, acest bir este necontrolabil și pe bursă”, a explicat Nelu Roșca, lider sindicat Complexul Energetic Oltenia.

„Sumele sunt insuficiente, dacă luăm în calcul prețurile și ceea ce se întâmplă în societatea românească. Situația este regretabilă pentru că am ajuns în acest punct pentru că  până în ’89 se făceau planuri de dezvoltare economică după ’89.

Toate guvernele României au venit să facă planuri de închidere şi le-au denumit pompos de eficientizare de acompaniament și așa mai departe, dar de dezvoltate nu a făcut nimic în economia românească,a spus Nelu Roșca, lider sindicat Complexul Energetic Oltenia la Antena 3.

Lasă un răspuns