17 iunie 2024

Brad Smith, presedintele Microsoft,trage un semnal de alarma pentru intreaga lume, avertizand ca viata va deveni asemanatoare celei descrise in romanul „1984” al lui George Orwell, in care societatea va supraveghea in masa omenirea, prin folosirea inteligentei artificiale.

Presedintele Microsofti, a declarat in cadrul emisiunii Panorama de la BBC, ca este nevoie de legi care sa controleze inteligenta artificiala, altfel guvernantii vor transforma lumea intr-o dictatura.

Brad Smith a afirmat ca „va fi dificil pentru parlamentari sa fie la curent cu inteligenta artificiala (AI – artificial intelligence-n.a.) si cu tehnologia de supraveghere care avanseaza rapid”,potrivit Daily Mail.

In cadrul emisiunii televizate, sunt prezentate dovezi „socante si ingrozitoare”, care arata cum China isi foloseste AI pentru a-si monitoriza populatia, inclusiv tehnologia care pretinde ca este capabila sa „recunoasca emotiile” si sa determine vinovatia.

Un inginer de sofware chinez a dezvaluit, sub protectia anonimatului, ca „a ajutat la instalarea sistemului in sectiile de politie din provincia Xinjiang”, in care locuiesc 12 milioane de uiguri, in principal musulmani.

China spera sa devina liderul mondial in privinta tehnologiei AI pana in anul 2030, ea avand inregistrate mai multe brevete in acest domeniu decat Statele Unite.

„Imi amintesc in permanenta lectiile lui George Orwell din cartea sa „1984”. Stiti povestea fundamentala… era despre un guvern care putea vedea orice, ce facea oricine si auzea tot ce vorbea lumea.

Ei bine, asta nu s-a intamplat in 1984, dar daca nu suntem atenti, asta s-ar putea intampla in 2024″, a spus Smith la BBC.

Profesorul britanic Stuart Russell de la Universitatea California din Berkeley, a declarat ca „suntem la o rascruce de drumuri pentru rasa umana.

Daca reusim asa cum trebuie, ar putea fi o epoca de aur, am putea aboli saracia si bolile. Daca gresim, noi am putea crea o dictatura globala, am putea chiar pierde controlul lumii prin propria noastra tehnologie„.

Lasă un răspuns