8 februarie 2023

Marți după amiază, premierul i-a primit pe reprezentanții Asociației Române a Băncilor și Consiliului Patronatelor Bancare, întâlnirea fiind de aproximativ o oră. Printre subiectele abordate a fost nevoia de acces la baza de date a Evidenței Populației pentru a putea face din oficiu actualizarea datelor personale ale clienților.

Mai exact, pentru a nu mai fi nevoiți să cheme oamenii la bancă și să-i amenințe cu închiderea conturilor, bancherii vor să aibă acces la baza de date a MAI, unde se poate vedea cine și unde s-a mutat, pentru a face din oficiu aceste actualizări de date.

„Se va rezolva problema aceasta anul acesta. Am înțeles nevoia pentru că pe de o parte este Oficiul Național de Spălare a banilor care cere informații de la sistemul bancar și le impune aceste reguli, pe de altă parte (n.a bancherii) nu au cum să ia aceste informații și sunt prinși la mijloc. Deocamdată, mai e o instituție de stat care trebuie să-și dea acordul și sperăm ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat, pentru că toată lumea ar avea de câștigat”, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu la briefingul de presă susținut la finalul ședinței de guvern de miercuri, 19 mai.

Lasă un răspuns