8 februarie 2023
Ridicarea restricțiilor la vânzarea terenurilor agricole românești, făcută de liberali, a dus la o accelerare a acestor tranzacții.

După o perioadă de câteva luni în care tranzacțiile cu terenurile agricole pe suprafețe de peste 30 de hectare s-au sistat, datorită condiționărilor legislative care îi împiedicau pe străini să cumpere, iată că vânzările s-au reluat în forță.

Falimentați de politica dezastruoasă a Ministerului Agriculturii, fermierii au început să-și vândă pământurile pentru a evita executarea silită pe propriile case.

Într-o singură lună, sute de hectare au fost scoase la vânzare în județele Argeș, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Prahova și Timiș, unele dintre acestea aparținând unor societăți agricole românești care au intrat în faliment.

În acest ritm, în foarte scurt timp, niciun hectar de pământ agricol nu va mai aparține românilor.

Scoaterea restricțiilor de către liberali, prin modificările făcute prin două acte normative, face acum ca ultimele hectare de pământ românesc să treacă în proprietatea multinaționalelor și a fondurilor străine de investiții.

Este clar că au modificat Legea vânzării terenurilor agricole ca să-și poată face ei treaba. Iar acum vând pământurile tot mai mulți fermieri, pe care Guvernul i-a băgat în faliment. Nu le-a dat despăgubirile pentru secetă, nu le-a dat subvențiile la timp, iar singura ieșire este să vândă, pentru că sunt îngropați în datorii.  Din cauza problemelor financiare câteva mii de fermieri din zona Dobrogei și cea a Bărăganului au intrat în faliment, ceea ce înseamnă că aproape 500.000 de hectare vor fi scoase la vânzare. Chiar și cei care nu au falimentat încă au fost nevoiți să-și vândă din suprafețele de pământ pentru a se salva”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

În România, peste 40% din suprafața agricolă aparține străinilor, deși Ministerul Agriculturii nu a făcut publice datele oficiale reale, existând posibilitatea ca procentul să fie mult mai mare.

Pe măsură de românii sărăcesc, lăsați fără sprijin de stat, cetățeni din toate colțurile lumii vin și cumpără pământ românesc.

Din păcate, cumpărătorii nu sunt români, că ăștia nu au avut bani niciodată. Străinii vin cu sprijin guvernamental și cumpără pământurile. În ritmul acesta o să ajungem în situația ca niciun român să nu mai dețină terenuri agricole. Am fost martor la o discuție, acum vrei 7-8 ani de zile, când Ambasada Franței și Camera de Comerț a Franței au făcut un simpozion la București cu fermierii francezi care lucrau în România. Acolo îndemnul ambasadorului de atunci a fost ca fermierii francezi să cumpere cât mai repede terenuri în România, care erau foarte ieftine, și să profite de vidul legislativ. Iar președintele Camerei de Comerț a Franței a declarat atunci că ar vrea ca data viitoare când mai vine în România să găsească mai mulți fermieri francezi decât români”, a mai precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Sursa

Lasă un răspuns