3 februarie 2023

La începutul lunii aprilie, patru ONG-uri au trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a cere aplicarea reglementărilor de precauție privind grafenul. Substanța este utilizată la fabricarea anumitor măști vândute pe piața europeană.

Mai multe organizații (Center for International Environmental Law(CIEL), ETC group, Health Care Without Harm și Women Engage for a Common Future) au cerut într-un document trimis pe 6 aprilie executivului european să fie vigilent cu privire la grafen, o substanță potențial toxică conținută în unele măști, scrie stiripesurse.ro

CE ESTE GRAFENUL?

Grafenul este un material utilizat pe scară largă în industrie. Este alcătuit din atomi de carbon. Este foarte rezistent, flexibil, elastic și transparent. Problema care apare este că inhalarea nanoparticulelor poate traversa bariera celulară și poate provoca toxicitate pulmonară.

Solicităm Comisiei să ia măsuri urgente. Comercializarea măștilor neevaluate și potențial periculoase are consecințe grave asupra sănătății și poate submina în mod periculos încrederea publicului în purtarea măștilor”.

În Canada, măștile făcute cu grafen au fost retrase pe 26 martie. În cauză, simptomele respiratorii și dermatologice descrise de mai mulți copii din școlile din Quebec, unde a fost distribuit acest tip de mască. Departamentul canadian de sănătate a emis un al doilea aviz pe 2 aprilie în care a raportat „toxicitate pulmonară timpurie la animale”, cauzată de inhalarea particulelor de grafen.

Însă, inhalarea particulelor de către oameni prin intermediul măștilor și riscurile asociate pentru sănătate nu sunt încă cunoscute”, a mai scris guvernul. Autoritățile canadiene au optat pentru principiul precauției și au retras produsele de pe piață.

Similar cu nanotuburile de carbon?

La fel ca nanotuburile de carbon, grafenul este alcătuit din straturi carbonice. „Aceste straturi de atomi de carbon nu sunt fundamental diferite de nanotuburile de carbon, pentru care s-au dedicat în trecut studii importante, din care ne putem inspira”, explică Alberto Bianco, director de cercetare al Institutului de Biologie Moleculară și Celulară.

Toxicitatea nanotuburilor, „atunci când erau de un anumit tip și depășeau o anumită dimensiune”, a fost demonstrată de mai multe studii.

Lasă un răspuns