2 februarie 2023

Ion Rujan, în vârstă de 72 de ani, din satul Iași – Drăguțești, a murit, marți, 16 martie, în secția de Terapie Intensivă a celei mai mari unități medicale din Gorj și, culmea, nu avea COVID-19. Fiul bărbatului spune că tatăl său a murit cu zile și bănuiește că nu i s-a administrat niciun tratament, atâta vreme cât nu avea nicio branulă în mână. Ba mai mult, când a reușit să-l viziteze, pentru câteva minute, susține că l-a găsit complet dezbrăcat, iar geamurile salonului erau larg deschise, în condițiile în care, în acea zi, în Târgu-Jiu, temperatura nu a depășit 1 grad Celsius și a plouat toată ziua.

Ion Rujan a ajuns la spitalul din Târgu-Jiu pe 8 martie. Familia spune că era dependent de dializă și răcise foarte tare la plămâni. Oamenii povestesc că au avut pe cineva care îl trata acasă, dar saturația la plămâni scăzuse și avea nevoie de oxigen, iar cei de la dializă le-au spus că trebuie să-l interneze, altfel nu-i mai pot face procedura. ,,L-am dus conștient la spital și au zis că are Covid. A fost dus la Pasarelă, i s-a făcut testul și nu avea Covid, iar el stătea cu masca de ventilație. În salvare, cu fire de oxigen s-a simțit foarte bine, dar când i-au pus masca în spital, l-au distrus psihic. Totuși, acolo i se dădea mâncare, aveam pe cineva care se ocupa de el, era lucid, era totul bine, până când ne-a sunat cineva că este transferat la ATI 700, la etajul 2”, povestește fiul bărbatului.

Din acel moment, declară cei din familie, a început coșmarul. Toți medicii, dintr-o dată, le spuneau că este grav și se schimbase total situația. Fiul lui Rujan afirmă că i s-a spus să cumpere vitamine și plasturi, pentru că tatăl său avea o rană la nas de la masca de oxigen. ,,Ne-au zis să îi ducem iaurt, șervețele și glicerină să îi dea la gură. Ne-am dat seama că ceva nu este în regulă. Am aflat că alți pacienți primesc vizite și am sunat și i-am luat la întrebări. Au zis că de unde știu și mi-au spus să merg luni, după-amiaza, să îl văd 15 minute. Când am ajuns acolo au zis că nu mai mănâncă și este grav”, adaugă bărbatul.

Acesta spune că atunci când și-a văzut tatăl a avut un șoc. ,,Când am intrat, era cu mască cu ventilație, avea saturația 94. Am strigat la el dacă mă aude și a dat din cap. L-am găsit în pielea goală, geamurile erau deschise la salon, era sedat, nicio branulă nu avea în mână. Am vrut să filmez. M-am certat cu asistentele, pentru că mi-au vorbit urât și m-au scos afară”, povestește îngrozit fiul lui Rujan. Tatăl său a murit a doua zi dimineața, pe 16 martie. Cei din familie au mari semne de întrebare cu privire la modul cum a fost tratat bărbatul de 72 de ani și cer conducerii spitalului si Direcției de Sănătate Publică să efectueze controale la ATI. ,,De ce nu au zis sa îl luăm acasă când am fost la el? Mi-au spus că nu au timp de povești. Trebuie făcute controale acolo la 700, este inacceptabil așa ceva. Nu avea nicio branulă, probabil nu i se administra nimic, și le-am întrebat pe asistente cu se alimentează, dar s-au făcut că nu mă aud. Era negru pe mâini. Eu cred că a murit asfixiat și au zis că a murit fără lumânare. Noi am fost mințiți tot timpul”, afirmă, indignat, fiul bărbatului decedat.

Sursa

Lasă un răspuns